"S oběma utkáními jsme spokojeni. První jsme odehráli velice dobře, druhé nebylo špatné, ale dnes nám to tak nejezdilo. Hráli jsme trošku komplikovaněji, ale jinak si myslím, že nás Norové celkem dobře prověřili," řekl kouč Vladimír Růžička po zápase.

Trenéři národního týmu udělali oproti pátku dvě změny v sestavě, v obraně dostal šanci Zámorský a v útoku Zohorna. Do úvodní šance se již v první minutě dostal Martin Růžička, kterému byl dodatečně připsán druhý český gól v prvním zápase, brankáře Söberga ale nepřekonal.

Češi si tentokrát nevytvořili takový tlak jako o 24 hodin dříve, šance na otevření skóre ale měli. Jenže Filippi trefil boční tyč a neujaly se ani akce Valského a Radila. V první přesilové hře zápasu poté tečovaná střela Zámorského skončila na brankové konstrukci.

Jediným střelcem Simon

Jakub Kovář měl opět méně práce než jeho protějšek, v 17. minutě ale zlikvidoval velkou šanci Steneho. Při Koukalově vyloučení si brankář Jekatěrinburgu připsal další zákroky, do vedení však soupeře nepustil.

V 27. minutě tečoval Mozíkovu střelu nebezpečně Koukal, bezbrankový stav se ale změnil až o dvě minuty později, kdy po Pláňkově přihrávce překonal Söberga Simon. "Byla to pěkná přihrávka krosem, já jsem to zkusil vystřelit zpoza hráče a naštěstí to tam padlo. Potěší to, ale myslím, že to vzhledem k další nominaci není důležité. Je to spíše o výkonu než o gólu," řekl Simon.

Český tým následně zvýšil aktivitu a mohl vedení několikrát navýšit, v největší šanci ale neuspěl osamocený Radil. Norové hrozili prakticky jen v početních výhodách, ani jeden ze dvou trestů Zámorského ale k vyrovnání nevyužili.

Kovář předvedl superzákrok

Ve 42. minutě byl vyloučen Novák a v následném oslabení si Jakub Kovář připsal zákrok večera, když lapačkou zlikvidoval gólovou šanci Börresenovi.

"Vyjel jsem hodně proti hráči, který nahrával, a tím, jak dal puk pode mě, tak tam byla prázdná branka. Byl jsem i dost daleko. Kdyby se na mě podíval, tak to stačilo poslat po ledě. Já mohl jen natáhnout ruku a mě trefil pěkně do košíčku," popsal Jakub Kovář svůj výborný zákrok.

Ještě v oslabení se do brejku dostal Roman, jeho střela se ale odrazila od horní tyčky. V 48. minutě to individuálně zkusil Kolář, Söberg byl ale připraven. Těsnou výhru v komorním prostředí arény Kristins Hall Češi udrželi i při závěrečné power play domácích.

Norsko - Česká republika 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 30. Simon (Pláněk, Filippi). Rozhodčí: Hansen, Solem - Waldejer, Aasum (všichni Nor.). Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 465.

Norsko: Söberg - Holös, Bryhnisveen, Mats Trygg, Nörstebö, Espeland, Ödegaard, Bull - Röymark, Bastiansen, Dahlström - Fröshaug, Roest, Haga - Valkvae Olsen, Stene, Heier - Börresen, Thoresen. Trenér: Roy Johansen.
Česká republika: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Mozík, Krejčík, Zámorský, F. Novák, Pláněk, Jank - Martin Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Koukal, Valský - Pohl, Roman, Svačina - Simon, Filippi, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Další zápasy:

Lida: Bělorusko - Lotyšsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 7. Džerinš.

Bratislava: Slovensko - Švédsko 3:1 (1:0, 0:2, 1:0)
Branky: 26. Graňák, 29. Haščák, 59. Gríger - 20. Gunnarsson.

Megéve: Francie - Dánsko 4:3 (1:2, 3:1, 0:0)
Branky: 19. Faure, 23. Bertrand, 28. Manavian, 35. Raux - 5. Nielsen, 13. Starkov, 26. Karvinen.