Dvojnásobný mistr světa sice uvažoval, že by nastoupil již dnes proti Spartě, po dopoledním tréninku se ale domluvil s trenéry, že ještě hrát nebude. „Myslím, že hrát bych mohl. Nechci ovšem nic lámat přes koleno. Musím si být jistý, že budu na ledě pro tým přínosem," uvedl Martínek pro klubový web.

Martínek se k Jihočechům připojil minulou sobotu, den po svém příletu ze zámoří. Momentálně se snaží hlavně dohnat tréninkové manko, nepřipravoval se totiž na zářijový start sezony. „Nechci jít do zápasu nepřipravený," podotkl rodák z Havlíčkova Brodu.

I proto, že tušil, že dojde k výluce v NHL, v létě netrénoval na sto procent. „Na led jsme sice chodili, ale nelze to srovnávat s tvrdým tréninkem," řekl Martínek, jenž dres Českých Budějovic oblékal i při minulé výluce v sezoně 2004/05. Tehdy týmu pomáhal zpět do extraligy. Za Jihočechy hrál i před odchodem do zámoří v roce 2001.

Tým v posledních letech prošel velkými změnami, takže příliš hráčů Martínek osobně neznal. „Při poslední výluce jsem měl pocit, jako kdybych ani nikam neodešel. Vrátil jsem se a všechno bylo stejné. Nyní je samozřejmě všechno odlišné. Osobně v týmu už znám jen málokoho. Je znát, že v kabině je hodně mladých kluků," uvedl.

Jeho zapojení do extraligy je složitější i proto, že v předešlé sezoně odehrál za Columbus jen sedm zápasů. Prakticky celou sezonu ze zdravotních důvodů vynechal. Po zranění na mistrovství světa v roce 2010, kde utrpěl otřes mozku a měl i poraněnou krční páteř, totiž uspěchal návrat na led. Momentálně je ale už stoprocentně zdravotně v pořádku.