Co to znamená? Série pokračují v pátek na ledě Litvínova a Třince.

Pardubice mohou dál snít. Tým z východu Čech měl nůž na krku, prohrával 0:3 a čekal ho boj o všechno. A jako by to zabralo: vyhrál ve čtvrtém utkání čtvrtfinálové série nad Litvínovem 3:2 v prodloužení, když poprvé dokázal vzdorovat soupeři po celý zápas. V čase 65:29 rozhodl útočník Tomáš Kaut.

Také druhý zápas se nesl ve znamení úporné bitvy. Nováček soutěže a outsider z Mladé Boleslavi proti vítězi základní části z Třince vedl, ale hosté vývoj otočili na začátku druhé třetiny. Postarali se o to Lukáš Galvas a Vladimír Dravecký. Největšími oporami však byli hlavně brankáři na obou stranách.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Verva Litvínov 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Domácí s obměněnou sestavou začali aktivně a hned v úvodu připravil Zohorna šanci pro Sýkoru, který minul. Na druhé straně Kristana, jenž nahradil oproti minulému zápasu Vejmelku, prověřil Hanzl. Hosté pak měli dvakrát krátce po sobě možnost přesilové hry po vyloučeních Sýkory a Čutty, ale slovinský gólman střelu Lukeše, dvě rány Pavelky i zakončení Petružálka kryl.

Ve 14. minutě ale šli do vedení hosté. Hanzl našel volného Ručinského, který zblízka překonal Kristana.

Pardubice ale za třináct vteřin odpověděly. Marcinko získal po souboji v rohu puk, vybruslil před branku a u levé tyče prostřelil Francouze. A to nebylo vše: v 19. minutě měl po pardubické kombinaci ideální možnost Venkrbec, ale vyznamenal se litvínovský gólman.

"Domácí hráli aktivně. Myslím, že to byl velice těžký zápas," podotkl hostující asistent Miloslav Hořava.

Druhá část v úvodu patřila domácím. Ve 24. minutě ujel Radil, ale s blafákem do bekhendu ztroskotal na Francouzově betonu. Vzápětí minul v dobré pozici Venkrbec a po efektní kličce zakončoval v pádu Zohorna, který si vynutil faul Skleničky. Pardubice v přesilovce z tlaku vedení nevytěžily, ale ve 27. minutě se už radovaly. Čáslavovu střelu tečoval Tybor.

Litvínov mohl odpovědět při Marcinkově trestu, Kristan však Lukešovi střelu se štěstím vytěsnil. Francouze pak otestoval Tybor. Ve 33. minutě při vyloučení Cetkovského hosté vyrovnali, když se prosadil ránou od modré čáry Pavlík. Urputný boj pokračoval.

Do třetí třetiny vstoupily Pardubice aktivně se snahou získat zpět vedení. Litvínov je ale do šancí nepouštěl. Francouze ohrozily jen střely Radila a Zohorny. Hosté se ubránili i při Štindlově vyloučení a v 50. minutě mohli po brejku otočit stav. Petružálek ale po přihrávce Ručinského minul.

Další možnost měl Kubát, který se natlačil před branku. Na druhé straně musel krýt Francouz pokus Cetkovského. Prodloužení neodvrátila ani Sýkorova teč Čáslavova nahození, ani přesilovka Pardubic při Petružálkově vyloučení, v které pálil opět Sýkora.

Na úvod prodloužení měl obrovskou šanci Petružálek, ale nepropasíroval puk přes Kristana a pak ani za Zdráhala, který zaskočil v brankovišti. Na druhé straně byl v šanci faulován Radil, jehož pokus v následné přesilovce skvěle chytil Francouz. O chvíli později ale už nestačil na Kautovu střelu.

"Utkání bylo s výkonem takové na houpačce. V první třetině byl aktivnější soupeř, na začátku druhé třetiny my a na jejím konci zase oni. Ve třetí třetině jsme byli jasně aktivnější a jasně lepší, o čemž hovoří i poměr střel na bránu," shrnul domácí trenér Miloš Říha mladší.

"Domácí byli o kousek lepší celý zápas. My jsme tahali za kratší konec a myslím si, že domácí zaslouženě vyhráli, k čemuž jim gratuluju," dodal Hořava.

Branky a nahrávky: 14. Marcinko, 27. Tybor (Čáslava, P. Sýkora), 66. Kaut (Marcinko, Tybor) - 14. Ručinský (R. Hanzl), 33. F. Pavlík (R. Hanzl, Lukeš). Rozhodčí: Hradil, Šír - Zavřel, Zíka. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 8776. Stav série: 1:3.
Pardubice: Kristan - Benák, Čutta, J. Zdráhal, Čáslava, Ščotka, Havlík, P. Mocek - Radil, Nahodil, Cetkovský - P. Sýkora, Venkrbec, T. Zohorna - Kaut, Marcinko, Tybor - Poulíček, Moučka, Starý. Trenéři: Říha st. a Říha ml.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, Štindl, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Středočeši jako kdyby si dokázali euforii z úterního vítězného vystoupení přenést i do dalšího zápasu a už po 68 vteřinách vedli. Bárta zatáhl puk a místo gólmanem Hrubcem očekávaného zakončení ho předložil na střed hřiště před prázdnou branku Pacovskému, jenž nemohl minout.

Ve čtvrté minutě si domácí zahráli první přesilovku, v níž měl velkou šanci zvýšit Pabiška, jenže bekhendem nezamířil přesně. Přesně po osmi minutách se proti pravidlům provinil Mikulík. Po hře ve čtyřech na obou stranách hráli hosté minutu a čtvrt v početní výhodě a domácí gólman Martin Růžička byl v permanenci. Třinec sehrál přesilovku výtečně, ale bez efektu.

"Myslím, že jsme viděli kvalitou trochu horší zápas. Obě mužstva se včera vydala, my jsme včera odvedli opravdu úžasný výkon, který se těžko opakuje," podotkl domácí asistent Marian Jelínek.

Strážce domácí branky pak vychytal Plíhala a vyznamenal se ve 13. minutě, kdy zakončoval Klepiš takřka do prázdné branky, ale Růžička stihl zakročit a pokryl i dorážku Ružičky. Nedlouho poté usměrňoval kotouč po Mikulíkově akci a přihrávce na dlouhou hůl Kašpařík, Hrubec si ale dokázal poradit a udržel svým barvám těsné vedení.

Nástup do druhého dějství patřil Ocelářům. Jen 50 sekund po návratu ze šaten vyrovnal s přispěním Ovčačíkovy brusle Galvas a o dvě minuty později poslal hosty do vedení Dravecký. Ten nejprve trestuhodně minul odkrytou branku, ale nemusel smutnit dlouho, poněvadž ho vzápětí našel zcela osamoceného Polanský. A Dravecký už nezaváhal.

"Náš výkon oproti včerejšímu utkání byl odlišný; s větším nasazením, s chutí se dostat do vedení 3:1 na zápasy. A za to jsme rádi," řekl hostující asistent Václav Varaďa.

Následující minuty patřily oběma gólmanům. A když už byl Růžička bezmocný, pálil Dravecký po přečíslení tří na jednoho pouze do tyče. Před druhou pauzou si ještě domácí zahráli krátce v pěti proti třem, vyrovnání se ale nedočkali.

Zkraje třetí části nedosáhl na ostrou přihrávku před Hrubce Hyka. Mladoboleslavští i nadále hýřili aktivitou a hnali se za vyrovnáním, nevyužili však další přesilovku a ve 49. minutě trefil Lenc parádní ranou zápěstím pouze brankovou konstrukci za Hrubcovými zády.

Velkou komplikací pak pro domácí bylo více než minutu dlouhé dvojnásobné oslabení, v němž Růžička skvěle vychytal Hrňu i Plíhala.

Závěrečná power play po dlouhém oddechovém času ale přišla vniveč, Mladou Boleslav naopak ještě zachránila tyč prázdné branky.

Hosté byli spokojení. "Chtěl bych náš tým pochválit za bojovný zápas a skvěle odvedenou práci. Jsme rádi za takové ubojované zápasy, které mají možná i větší cenu než výhra o tři čtyři branky," dodal Varaďa. Ovšem ani domácí neklopili hlavy. "Nemáme se zač stydět," dodal Jelínek.

Branky a nahrávky: 2. Pacovský (Bárta) - 21. Galvas (Plíhal), 23. Dravecký (Polanský). Rozhodčí: Hodek, Úlehla - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 4030. Stav série: 1:3.
Mladá Boleslav: Martin Růžička - Stříteský, Kučný, Ovčačík, Kočí, Trška, Robar, R. Čermák - M. Látal, Broš, Klimenta - Pacovský, D. Výborný, Bárta - Lenc, Musil, Hyka - Mikulík, Kašpařík, L. Pabiška. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Hrabal, Foltýn, M. Doudera - Hrňa, Klepiš, Ružička - Pechanec, Plíhal, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Cienciala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.