Byly to dva rozdílné zápasy. Zlín proměnil "mečbol" suverénně. Za čtvrtou výhrou za sebou nad Oceláři vykročili loňští vicemistři hned v úvodu, když v 5. minutě vedli již 2:0. Zlín vyřadil Třinec v play off pošesté v řadě a má šanci vynahradit si loňský finálový nezdar s Plzní.

Naopak Sparta podobně rázně odvrátila hrozbu vyřazení z bojů o mistrovský titul. Na ledě Brna vyhrála  vysoko 5:2 a vyrovnala stav série na 3:3. Dvě branky vítěze základní části, který vedl ve 13. minutě již 4:0, vstřelil útočník Jaroslav Hlinka. Rozhodující sedmý souboj se odehraje v pondělí v Praze.

Zlín - Třinec 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Zápas na vyprodaném stadionu Luďka Čajky začal o 15 minut později, neboť pořadatelé museli těsně před začátkem vyměnit prasklé plexisklo. Zpoždění se méně podepsalo na domácích. Již po 37 sekundách otevřel skóre po individuální akci kapitán Čajánek.

Další branku mohl Zlín přidat v přesilové hře, prosadil se ale až v 5. minutě ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Bezprostředně po buly překonal Hrubce nejproduktivnější hráč PSG Veselý a připsal si již sedmou branku v play off.

"Měli jsme ideální vstup, z první šance jsme hned dali gól. To nám pomohlo. Třinečtí už pak věděli, že musí. Vydařila se nám první třetina a pak už jsme se soustředili na obranu," poznamenal kouč domácích Juraj Jurík.

Akcie otřesených hostů se pokusil zvednout Varaďa, který se pro dnešní zápas přesunul z trenérského postu na led. Kašíka však nepřekonal, stejně jako později Rufer. Nejblíže snížení byli Oceláři na začátku druhé třetiny, kdy zatlačili domácí do defenzivy a snažili se překonat Kašíka. Žádná z jejich střel se ale neujala.

Po čtyřech minutách se Zlín z tlaku dostal a převzal iniciativu. Ondráčkovu střelu vyrazil Hrubec, rýsující se šanci Lešky zlikvidoval obětavým zákrokem Linhart. Zvýšit náskok Jihomoravanů nedokázal ani Zámorský či Köhler s Leškou, ve 34. minutě ale již radost domácích naplno vypukla. Kotvanovu tečovanou střelu v přesilové hře, která skončila na tyčce, bez problémů dorazil do prázdné branky Balaštík.

Hned po 33 sekundách třetí třetiny snížil Orsava a duel zdramatizoval. Třinečtí hrající po odstoupení Rotha jen na pět beků se snažili přidat druhý gól, Kašík byl ale spolehlivý.

V 50. minutě využil Köhler zmatky hostů při střídání a získal Zlínu zpět tříbrankový náskok. Ani to nebylo ze strany domácích vše, dvě sekundy po skončení přesilovky přidal pátý gól Honejsek a o osudu zápasu i série bylo definitivně jasno.

"Bohužel jsme zápas nezvládli a končíme sezonu, což nás mrzí," utrousil hostující trenér Jiří Kalous.

Branky a nahrávky: 1. Čajánek (Honejsek, Zámorský), 5. Veselý (Čajánek, Honejsek), 34. Balaštík (Köhler, Kotvan), 50. Köhler (Balaštík), 54. Honejsek (Čajánek) - 41. Orsava (Galvas, Hrubec). Rozhodčí: Šindler, Minář - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.
Zlín: Kašík - Zámorský, Kotvan, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.
Třinec: Hrubec - Roth, Galvas, D. Nosek, Linhart, Trončinský, Krejčí, Matyáš - Martin Růžička, Bonk, V. Polák - Polanský, Peterek, Adamský - Varaďa, D. Květoň, Hrňa - Orsava, Rákos, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Brno - Sparta Praha 2:5 (0:4, 0:1, 2:0)

Trenéři Sparty opět pozměnili složení prvního útoku, kde vedle zkušených lídrů ofenzivy Tona s Hlinkou nastoupil Klimek, po Rolinkovi a Buchtelem již třetí hráč během série.

Už v šesté minutě posadil hosty na koně čtvrtý útok, když se zblízka prosadil Divíšek. O necelé dvě minuty později zvýšil Forman. Nejprve dorážel do tyče, hra dále plynule a Forman dostal při dorážce druhou možnost, již využil.

Uběhlo jen 76 vteřin a brněnský gólman Čiliak lovil kotouč ze sítě potřetí, když ho překonal Hlinka. Kouč Kýhos sáhl k oddechovému času, u něhož byl rozlícený do ruda a měl svým svěřencům hodně co říci. Příliš to ale nepomohlo, protože následné vyloučení Millera potrestal opět Hlinka a vyhnal z brankoviště Čiliaka, kterého nahradil Trvaj.

"Začali jsme ustrašeně a báli se hrát. Máme nějakou taktiku, kterou jsme nedodržovali a nechali soupeře, aby nás dostal pod tlak. Dost lacino se k nám dostali do pásma, z čehož pramenily chyby. To se nám v pondělí nemůže stávat," prohlásil asistent brněnského kouče Karel Beran.

V početní výhodě si pak zahrála i Kometa, Zohorna však Pöpperleho neprostřelil. Zkraje druhé části si zahráli Jihomoravané další přesilovku, ovšem bez efektu. Ve 24. minutě minul Klimek před odkrytou brankou a vzápětí pálil mimo z mezikruží Sičák. Na druhé straně se po Kubošově bombě vyznamenal Pöpperle.

Krátce po polovině zápasu mířil Rolinek bez přípravy pouze do připravené Trvajovy lapačky, třetí útočná formace Sparty se pak dostala do přečíslení tři na jednoho, ale koncovku nezvládla. V 39. minutě připravil Trvaje o neprůstřelnost Přibyl.

Už po 31 vteřinách třetího dějství dopřál většině vyprodaného hlediště alespoň malou radost Kempný, jehož nahození od modré čáry při signalizované početní výhodě prošlo skrze clonící hráče a skončilo za Pöpperleho zády. Pěknou akcí se poté blýskl Čermák, jehož skrytou ránu vytěsnil Pöpperle na tyč.

Další možnost domácích měl v oslabení Pivko, ale nedal. Sparta toto varování nevzala vážně a záhy za to ve stejné početní výhodě pykala. Ve 49. minutě chyboval Polášek, jenž "namazal" Tomáši Svobodovi a ten zavěsil.

Kometa měla možnost zápas výrazně zdramatizovat, přes dobře sehranou přesilovku se však stav 2:5 nezměnil. Více už sparťané domácím nedovolili. "Za stavu 5:0 už bylo po zápase. Jsme moc spokojení a rádi, že jsme to zvládli," uvedl asistent trenéra Sparty Zdeněk Moták.

Branky a nahrávky: 41. Kempný (T. Svoboda), 49. T. Svoboda - 6. Divíšek (I. Rachůnek, Simon), 8. Forman (Polášek, Sičák), 9. J. Hlinka (P. Ton), 13. J. Hlinka (P. Ton, Krejčík), 39. Přibyl (Buchtele). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 3:3.
Brno: Čiliak (13. Trvaj) - Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Miller, Žižka, od 21. navíc Dujsík - Š. Novotný, Čermák, Jakub Svoboda - T. Svoboda, J. Hruška, J. Káňa II - Vondráček, Koreis, Burian - H. Zohorna, Raška, Pivko - od 21. navíc P. Mrázek. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Krejčík, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Přibyl, Buchtele - Simon, Divíšek, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.