Vylepšit tuto bilanci budou mít možnost ve čtvrtečním finále, které má očekávané složení. V zámořském derby vyzvou Američanky Kanadu, která si díky povedené první třetině poradila se Švýcarskem 3:1. Zápas o zlato se hraje od 18:00 SEČ, duel o třetí příčku začne o pět hodin dříve.

Američanky narazily na Švédsko v semifinále olympiády počtvrté za sebou a ukázaly, že zaváhání v Turíně v roce 2006 bylo nahodilé. Tam Seveřanky překvapily výhrou 3:2 po samostatných nájezdech a poprvé na velkém turnaji zabránily tradičnímu finále Kanada - USA.

Duel v Soči měl ale podobně jednoznačný průběh jako před čtyřmi roky, kdy Američanky vyhrály 9:1. Celkově přestřílely Švédky v poměru 70:9. "Věděli jsme, že nás čeká jeden z nejlepších týmů světa, což se také potvrdilo," řekl asistent švédského kouče Leif Boork.

Skóre otevřela v sedmé minutě v přesilovce Carpenterová, za dalších pět minut už to bylo 3:0 po trefách Bellamyové a Kesselové.

"Viděla jsem včera bratra, jak nastřílel hattrick. A bylo to úžasné," prohlásila Amanda Kesselová. "Byla to pro mě inspirace. Právě on je mým oblíbeným hráčem," dodala s tím, že si dokáže dobře představit, že ona i bratr Phil prožijí vítězný turnaj. "Doma v naší rodině na ta dvě zlata určitě místo bude," ujistila Kesselová.

V druhém dějství přidaly další góly Monique Lamoureuxová v přesilovce a Bozeková. V 54. minutě sebrala Vetterové čisté konto Borgqvistová, pak Jocelyne Lamoureuxová neproměnila trestné střílení. Gólmanku Martinovou Hanssonovou, která za stavu 0:5 vystřídala Wallnerovou, překonala v 57. minutě Deckerová.

Švédky budou hrát ve čtvrtek v duelu o třetí místo o svou třetí medaili. Vedle stříbra z Turína mají bronz z roku 2002 ze Salt Lake City.

Kanaďanky, jež kralovaly na posledních třech olympijských turnajích, vstoupily do svého semifinálového vystoupení velmi suverénně a již po 11 minutách a 33 vteřinách měly na kontě tříbrankové vedení zásluhou dvou zásahů Spoonerové a gólu Daoustové. Také v druhé třetině měl zámořský favorit drtivou střeleckou převahu (22:7), jenže místo zvýraznění náskoku inkasoval z hole Lutzové.

Švýcarky, které držela především brankářka Schellingová, už však víc zdramatizovat zápas nedokázaly. Zatímco Kanada má na kontě vedle zlatého hattricku ještě stříbro, pro zástupkyně země helvétského kříže by i bronz byl historickým úspěchem, neboť na olympijskou medaili dosud nedosáhly.

"Povedl se nám začátek, kdy jsme byly opravdu silné, a myslím, že soupeřky tím byly docela zaskočené. Bylo skvělé dát dva góly, zvlášť tak výborné brankářce," uvedla Natalie Spoonerová. "Jsem moc ráda, že jsme odehrály tak dobrý zápas, ale je to jen základní stavební kámen pro boj ve finále," dodala Spoonerová.

Hokej - ženy:

Semifinále:
USA - Švédsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Branky: 7. Carpenterová, 8. Bellamyová, 12. Kesselová, 26. M. Lamoureuxová, 33. Bozeková, 57. Deckerová - 54. Borqvistová.

Kanada - Švýcarsko 3:1 (3:0, 0:1, 0:0)
Branky: 8. a 12. Spoonerová, 12. Daoustová - 26. Lutzová.