Pouto se přetrhlo. Dřív bylo pevné, ale i ta největší přátelství někdy končí pálením mostů. To samé se stalo mezi fanoušky Hradce Králové a útočníkem Brianem Ihnacakem. Kanaďan s italským pasem si to po bodově solidní sezoně namířil do Sparty. U Orlice to těžko nesli.

„Když jsem se rozhodl odejít pryč, vím, že část fanoušků se na mě vykašlala, což se možná během našeho zápasu prokázalo," prohodil Ihnacak, který v úterý Mountfield složil dvěma góly (3:2). Domácí fanoušci skřípali zuby.

Fanoušci vás nevítali příliš vřele. Rozumíte jim?
Hele, v Hradci jsem odvedl všechno, co jsem mohl. Nakonec nám celý rok nevyšel, vypadli jsme ve čtvrtfinále s Boleslaví, ale opravdu jsem tady nechal všechno. Nemůžu si na fanoušky stěžovat, po celou dobu byli skvělí, výborně mě přivítali, když jsem do jejich klubu přišel. Navždy je budu považovat za jedny z nejlepších v extralize. I teď  to potvrdili, atmosféra byla skvělá.

Zazlívají vám odchod do Sparty, přitom Hradec vám nabízel novou smlouvu.
Když jsem se rozhodl odejít pryč, vím, že část fanoušků se na mě vykašlala, což se možná během našeho zápasu prokázalo. Je to trochu škoda, ale takový je hokej. Podívej, Hradec je jejich klub a já teď hraju proti němu. Tak to je a tak to musím brát.

Velmi rezervovaně jste slavil své dvě trefy. Nechtěl jste dráždit hradecké obecenstvo příliš emotivními projevy?
V Kanadě máme pověru: když někdo po gólu hodně slaví a třeba vletí do plexiskla, moc gólů už pak nedá. Proto jsem chtěl být při oslavách klidnější a ukázat, že budu dávat góly i dál.

Cítil jste dopředu, že vám to v Hradci takhle sedne?
To ne, netušil jsem nic. Musíš jít na maximum v každém zápase, dát do toho hodně sil, pracovat a pak většinou přijde odměna.

Úvodní gól jste trefil třináct vteřin před první sirénou. Vás nastartoval, Hradec naopak pořádně přitlačil k zemi. Byla to hodně důležitá branka?
Zkusil jsem na jejich beka (Štajnocha) přitlačit, získal jsem puk a dopadlo to gólem. Vzhledem k výsledku byl strašně důležitý druhý gól. Ale to byla hlavně práce Petra Kumstáta a Lukáše Pecha, kteří pořádně zabojovali o puk, na mě už zbývalo jen, abych to uklidil do prázdné.

Za Spartu jste nastoupil počtvrté, ale vyhrál jste s ní teprve poprvé. Při předchozích vítězstvích jste byl v trestu.
To je pravda. (směje se) V Hradci jsme už museli, vždyť poslední tři zápasy pro nás výsledkově nedopadly dobře, i když herně to nebylo špatné. Řekli jsme si, že takhle to dál nejde a že v Hradci vyhrajeme.

Po návratu ze Světového poháru se poprvé postavil na střídačku hlavní trenér Jiří Kalous. Jak to na vás zapůsobilo?
Před jeho návratem jsme třikrát po sobě prohráli, ale to s jeho osobou nemělo co dělat. Byly to zápasy, které jsme stejně tak mohli vyhrát.

V Hradci se po sezoně vyměnili trenéři. Vnímal jste změnu v projevu týmu?
Mountfield taky ztratil pár hráčů a nabral nové. Minulou sezonu neměl Venca (kouč Sýkora) takový vliv na tým, moc jsem nepoznal styl hokeje, jakým chce hrát. Ale určitě se to teď snaží hrát trochu jinak.