Čeští hráči se v pondělních zápasech neprosadili. Tomáš Nosek se radoval z výhry Vegas 7:3 na ledě San Jose. David Kämpf z Chicaga vyšel naprázdno při porážce Chicaga s Vancouverem 2:3 v prodloužení.


Kapitán Tampy Bay Steven Stamkos se na obratu proti Arizoně podílel v sedmé minutě brankou na 1:1 a s 384 góly vytvořil nový klubový rekord. Na druhé místo odsunul devětadvacetiletý Kanaďan v 737. zápase za Lightning Vincenta Lecavaliera, který za tým z Floridy odehrál 1037 utkání.

Ilustrační snímek
Slavný klub na rozcestí? Hokejová Sparta neláká hvězdy, chybí lídři

Po historickém zápisu mohli fanoušci sledovat na kostce nad ledem Stamkosovu cestu za rekordem a následovaly dlouhé ovace vestoje. "To mě opravdu dostalo. Bylo to hodně emotivní. Děkuji přátelům, rodině, spoluhráčům a trenérům za všechnu tu lásku a podporu," uvedl Stamkos.

Můžeme být hrdí


Výjimečnost večera pro něj ještě zvýšil fakt, že na střídačce Arizony stál trenér Rick Tocchet, který byl v Tampě Bay u jeho začátků. "Hodně mi pomohl při mém vstupu do ligy," prohlásila jednička draftu z roku 2008 na adresu kouče, který vedl Lightning do konce sezony 2009/10.


"Steven je nejlepším střelcem v historii klubu a nyní to oficiálně potvrdil. Dal spoustu branek v relativně málo zápasech, což je obdivuhodné. Řekl bych, že je to jeden z nejlepších střelců vůbec," řekl osmatřicetiletý Lecavalier, který odešel v roce 2013 do Philadelphie a následně hrál ještě v Los Angeles. Kariéru ukončil po sezoně 2015/16.

Tomáš Micka.
Být rozhodčím? Je to těžší než hrát, poznává bývalý slávista Micka


Tampa rozhodla zápas s Arizonou ve třetí třetině. V čase 40:44 vstřelil vítěznou branku obránce Victor Hedman a v poslední minutě skórovali v oslabení při power play do prázdné branky Anthony Cirelli a Yanni Gourde. Pro Tampu to byla pátá výhra v řadě.


"Vyhrát nějakou trofej je vždycky těžké. My jsme jednu získali a můžeme na to být patřičně hrdí," prohlásil kouč Jon Cooper, jehož tým bude všechny série v play off začínat na domácím ledě.

Zbyněk Michálek.
Ďábel Michálek hltá fotbal: Pogba dominuje anglické lize