„My jsme s Vláďou Růžičkou spolu krátce v létě mluvili, tehdy jsme neřešili žádné detaily, ale tam jsme si řekli, že když budu volný a zdravý, tak přijedu, ať už půjde o jakoukoliv pozici," řekl v rozhovoru Pavelec.

ČTĚTE TAKÉ: Salák: Já a jednička? Za důvěru jsem rád. Pozici ale neřeší, jde mu o výkon

Poté, co se v pondělí večer dozvěděl rozhodnutí trenérů, nechtěl řešit, zda jej mrzí, nebo ne. „Každý hokejista chce hrát, každý gólman chytat. Ale nechci opakovat ta všechna klišé. Řekl jsem, že rád přijedu v jakékoliv roli, to je odpověď na všechno," uvedl Pavelec.

Se Salákem už absolvovali více akcí a znají se. „Máme k sobě věkově blízko. V kariéře jsem nikdy neměl problém s gólmanem v týmu. Čeká nás čtrnáctidenní turnaj a budeme se snažit uspět. Jsme tu tři a chytat bude jeden. Další dva se budou snažit pomoci tomu jednomu, který bude chytat," prohlásil Pavelec.

Překážku, která by mu v účasti na MS bránila, před sebou neviděl. „Byl jsem celou sezonu zdravý, takže z prohlídky jsem strach vůbec neměl. Šlo tedy jen o to, když vypadneme, zda bude mít trenér zájem, nebo nebude. Žádný jiný problém nebyl," uvedl sedmadvacetiletý gólman.

Je rád, že si prodlouží sezonu

Na domácí šampionát se moc těší. „To je samozřejmé. Kdybych se netěšil, tak by nemělo cenu ani jezdit. Ještě je chvilka času na aklimatizaci po návratu ze zámoří, ale za chvíli už nám to začne. A jsem rád, že sezona ještě nekončí a že jsem si to mohl takto prodloužit," řekl Pavelec.

Spekulace, jak se s domácím prostředím zvyšuje tlak na hráče, odmítá. „Nemám to rád, když o tom čtu na internetu nebo v novinách. Ten tlak je přece pořád, navíc ještě když hrajete NHL… Jsem od 17 let pryč a je velká konkurence, tlak je každý den na tréninku, je na zápasech. Nepovede se vám pár zápasů a jdete od válu," vysvětlil.

Věří, že podobné úvahy a obavy minou i celou českou kabinu. „Pamatuji si mistrovství světa v Bratislavě, kde to bylo skoro jako doma. Naši fanoušci tam byli taky, atmosféra byla super. Myslím, že hráči, které v týmu máme, tak jsou na tlak zvyklí. Je tam i pár mladých kluků, ale myslím, že to zvládnou. Když chcete hrát hokej a chcete to dělat dobře, tak je tlak vždycky," řekl Pavelec. „Jasně, lidé budou natěšení, bude plná hala, ale proto to hrajeme, nikdo nehraje rád před prázdným hledištěm."

Krotí očekávání

Tým, jak ho vybrali trenéři v čele s Růžičkou, se mu zamlouvá. „Pár hráčů z NHL, pár z KHL, někteří kluci z extraligy. Uvidíme, jak to bude vypadat a jak si vše sedne. Ve finále je to pak hlavně o tom jednom zápase," připomněl Pavelec klíčové čtvrtfinále.

Právě tam skončila jízda výborně hrajícího českého výběru při posledním domácím MS v roce 2004. „Postavila se nová hala a jestli si dobře pamatuju, tak jsem se šel podívat na první zápas s Lotyšskem s Kubou Voráčkem a jeho tátou. Skončilo to snad 3:1. Taky jsem byl snad na Kanadě se Švýcarama. Vcelku dobře si ten turnaj pamatuju. Nájezdy s Amerikou, smolně se vypadlo ve čtvrtfinále," vzpomínal Pavelec.

Tuší, že očekávání budou podobná jako tehdy. „Tým byl výborný. Ale hokej je takový, že někdy to vyjde, jindy ne. Lidé si musí uvědomit, že je dalších osm silných týmů a je to hrozně vyrovnané. Vyhrát to může skoro každý," prohlásil Pavelec.

Sezona v NHL se mu povedla

Klubovou sezonu prožil ve Winnipegu výbornou. „Jednu z nejlepších, jakou jsem měl. I proto, že jsme postoupili do play off," připomněl. Po návratu NHL do hlavního města provincie Manitoba v roce 2011 se tým dostal do bojů o Stanley Cup poprvé.

„V klubu to hodnotí hodně pozitivně, pro celé město to byla neskutečná věc. Škoda, že jsme s Anaheimem vypadli 0:4 na zápasy, ale hráli jsme proti jednomu z nejlepších týmů NHL. Třikrát jsme vedli ještě ve třetí třetině a byla škoda, že jsme to nedotáhli. Ale když oni to pak nakopli…" ocenil Pavelec sílu Ducks.

Zdálo se, že si dokázal formu načasovat tak, aby na závěr gradovala. „Měl jsem hodně povedený vstup, pak dostal prostor kolega (Michael Hutchinson) a chytal fantasticky. Já se pak mezi tyče vrátil a už tam zůstal. Lidé tady to třeba takhle na dálku tak nevnímají, ale sezona je opravdu hodně dlouhá a náročná. A já z ní mám opravdu dobrý pocit," dodal Pavelec, jehož jméno je za Winnipeg od začátku dubna mezi 30 kandidáty na Bill Masterton Memorial Trophy, která se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji.