"Před sezonou jsme měli dvoje ambice, chtěli jsme postoupit ze skupiny Ligy mistrů a postoupit do play-off. Tohle je úžasná věc, ale samozřejmě během sezony jsme je začali trochu přehodnocovat a doufám, že jsme ještě neskončili," řekl Pešán po skončení semifinálové série proti Mladé Boleslavi, kterou Liberec vyhrál stejně jako čtvrtfinále proti Chomutovu 4:0 na zápasy.

Mezi nejlepšími čtyřmi týmy play-off byli Bílí Tygři pošesté, poprvé ale prošli do finále. "Beru to jako dárek majiteli klubu, který do klubu investuje nemalé částky. Nejen finanční, ale i spoustu energie a lásky. Tohle je takové malé dík za to, co v Liberci pro hokej dělá," uvedl Pešán na adresu Petra Syrovátka.

Liberec se před sezonou rozhodl změnit v Česku tradiční model přípravy a hráči trénovali kratší časové úseky a intenzivněji. Také vyjeli dříve na led. "Myslím si, že naše cesta je správná. Není to ale jen o tom, že bychom v létě trénovali jinak než zbytek extraligy. Trénovali jsme jinak, to je pravda, ale držíme vysoké tréninkové nasazení celou sezonu. Nemáme výkyvy v kondici a to je hlavní," řekl osmatřicetiletý kouč.

Pauzu před finále vítá

Severočeši se zatím bez problémů vyrovnávají s rolí favorita a potvrzují, že jsou psychicky silní. "Kluci jsou srovnaní celou sezonu. Neměli jsme žádný speciální program, ale poctivě jsme se připravovali na každý trénink a zápas v celé sezoně. A pokračujeme v tom dále. Jsem rád, že to funguje," pochvaloval si Pešán.

Liberec čeká stejně jako před semifinále dlouhá pauza, finále začne 14. dubna. Zatímco po čtvrtfinále by Bílí Tygři radši hráli hned, teď Pešán přestávku vítá. "Teď to bude výhoda. Jsem vyčerpaní po semifinálové sérii, která nebyla lehká. Máme některé hráče zraněné, takže bude čas si odpočinout a zregenerovat. Doufám, že se vrátí do sestavy," uvedl Pešán směrem k Janu Výtiskovi nebo Michalu Birnerovi.

Ve finále se Liberec utká se Spartou nebo Plzní. "Nedokážu si tipnout, kdo vyhraje. Plzeň jsem bral jako outsidera, ale mile mě překvapila. Myslím si, že středeční zápas rozhodne celou sérii. Ten, kdo vyhraje, tomu věřím, že postoupí," dodal Pešán.