Svěřence kouče Aloise Hadamczika právě Švýcaři udrželi v turnaji, jako kdyby jim to štěstěna vrátila při dvou vstřelených gólech, které vedly k náskoku 2:0 a nakonec i postupu do semifinále. První gól padl od brusle obránce Marka Židlického, druhý po tečované ráně. "To ale nelze klukům vyčítat, oni se jen snaží zabránit gólu," řekl České televizi Pavelec. "My takové štěstí potom neměli. Oni ho měli, ale štěstí přeje připraveným," prohlásil brankář.

Domnívá se, že jeho týmu scházel větší důraz okolo brankoviště střeženého gólmanem Martinem Gerberem. "Byli jsme kolem brány moc hodní, gólman všechny ty střely viděl, a když je vidí, tak puk chytí. Ve třetí třetině jsme do toho kopli, ale už to nestačilo," litoval Pavelec.

Místo víkendových bojů o medaile se musí český výběr s mnoha českými jmény vypořádávat s velkým zklamáním. "Ten turnaj se nějak vyvíjel a vypadalo to, že ani nepostoupíme. Postoupili jsme, ale narazili pak na velmi dobrého soupeře, který tady dosud neprohrál. Bylo to ale hratelné. Mohli jsme vyhrát, ale ten výkon na to nestačil. Myslím, že kdybychom hráli celé to čtvrtfinále jako třetí třetinu, vypadalo to jinak," konstatoval Pavelec.

Vrbata neví, co se při jeho šanci stalo

Obrovskou příležitost na vyrovnání měl útočník Radim Vrbata, když jel sám na Gerbera. Puk mu však utekl, aniž by zakončil. "Měl jsem rychlost, chtěl jsem zkusit blafák do forhendu, ale nevím, co se v té finální fázi stalo. Šlo rozhodně o největší šanci, kterou jsme ve třetí třetině měli a určitě mrzí, že z toho nebyl gól," uvedl Vrbata.

V celkovém hodnocení zápasu se shodl s Pavelcem. "Dali jsme kontaktní gól, pak tam byly nějaké skrumáže, ale asi jsme tomu nešli tak naproti jako oni," mínil. "Ten zápas ukázal naši slabinu na turnaji - nedávali jsme góly. Na jeden gól se nevyhrává," doplnil Vrbata.

Jediným střelcem v týmu nabitém ofenzivními esy byl obránce Zdeněk Kutlák, který přitom za první dvě třetiny odehrál dohromady jen necelé dvě minuty a v celém čtvrtfinále pět a půl minuty.

A mašina jede dál

"Měli jsme pomalejší start do utkání, ale Švýcaři mají tu mašinu neskutečně rozjetou. Podívejte se, jak hráli ve skupině. Je vidět, že tam vyhráli zaslouženě. Tým mají dlouho pohromadě a neskutečně jim to klape. My to od půlky zápasu vyrovnali, byly tam šance, jenže štěstěna se k nám otočila zády. Zklamání to je velké. Postoupili jsme trochu se štěstím, ale hratelné to určitě bylo," uvedl bek švýcarského celku Ambri-Piotta.

Proč přišel výrazně aktivnější hokej, který přinášel velký tlak, ze strany českého týmu až tak pozdě? "Začali jsme hrát jednodušeji. Kdybych věděl, proč jsme tak nehráli už ty úvodní dvě třetiny… Nevím," prohlásil kapitán Jiří Novotný.

"Říkali jsme si, že to je o tom jednom gólu, že se pak začnou trochu bát. Byl to důležitý gól, ale bylo to málo. Chtěli jsme takto hrát celý zápas, ale byli jsme pomalejší, nedařilo se," konstatoval útočník Tomáš Plekanec. I on dokázal přes velké zklamání ocenit výkon soupeře.

"Švýcaři hráli perfektně, dodržovali ten svůj systém a my nevyhrávali tolik osobních soubojů, abychom je udrželi pod tlakem v jejich třetině. Byli důrazní a dobře nás dohrávali," vyzdvihl hlavní přednosti vítězů.

Pro velkou posilu týmu tak turnaj skončil už po dvou vystoupeních. Plekanec však ani v nejmenším nelituje, že přijel reprezentaci po vyřazení Montrealu v play off NHL na pomoc. "Nebudu nikdy váhat. Člověk nikdy neví, kdy to může být naposledy," uvedl Plekanec.