Jak se seběhlo, že jste se s trenérem Růžičkou domluvil a objevil se v Praze?
Dopředu jsme se vůbec na ničem nedomlouvali. Když jsme odehráli pátý zápas série play off, s Jardou Špačkem jsme si volali, že je pozdě a nemá smysl, abych do Prahy jezdil. Po zápase s Finskem mi zavolal, že mám přijet.

Čekal jste něco takového?
Vůbec ne. Byli jsme domluvení, že nikam nejedu. Hodinu jsme spolu telefonovali a domluvili se, že jestli to povolí Montreal, sednu na letadlo.

Musel vás asistent Špaček hodně přemlouvat?
Ne, o to vůbec nešlo. Strašně rád jsem přijel. Ale situace byla jiná než v minulých letech, kluci tady hráli dobře, s Finskem odvedli výborný výkon. Nechtěl jsem bourat něco, co tým dlouho budoval.

Co tedy nakonec rozhodlo, že jste se se Špačkem domluvili?
Nebylo to o mně, národní dres se neodmítá. Jakmile pozvánka přijde, a když nejsem zraněný, nebo nemám nějaké jiné závažné důvody, abych nominaci odmítl, vždycky přijedu. Řešili jsme hlavně to, že mančaft funguje. Já ho nechtěl hlavně nijak narušovat.

Říkali vám trenéři, čím byste týmu měl pomoci?
O tom jsme se nebavili. Asi v pět hodin jsem přiletěl. S Vláďou Růžičkou budu teprve mluvit. Přijel jsem sem s tím, že budu jeden z článků mužstva, všechno tady funguje. Mně je jedno, jak dlouho a s kým budu hrát. To je na trenérech.

Těší se na vyprodanou O2 arenu

Nastoupit byste měl s Jaromírem Jágrem. Je ve skvělé formě, vždycky vám to spolu klapalo. Půjde to i teď?
Uvidíme, naposledy jsme spolu nastoupili v Soči, snad nad na ty minulé zápasy navážeme.

Kanada soupeře na mistrovství drtí. Vy na ni nastoupíte prakticky bez tréninku a z letadla. Nebojíte se trochu toho kolotoče?
Nad tím nepřemýšlím, proti těmhle hráčům nastupuji celý rok. Jo, bude to těžký zápas, Kanada tady má hodně silný tým, ale víc o ní nemá teď smysl spekulovat.

S aklimatizací nebude problém?
Létám na mistrovství takhle po prvním kole už poněkolikáté, nic nového to pro mě není. Jsem tady a v sobotu půjdu do zápasu s tím, abych klukům aspoň trochu pomohl. Dám si teď nějaký prášek na spaní a snad usnu v pohodě.

Jste zvědavý na bouřlivou atmosféru v O2 Areně?
Viděl jsem pár zápasů v televizi a i tam bylo vidět, jak je to super. Pro kluky to musel být velký zážitek, teď se těším hrozně.

Na ledě jste trávil půl hodiny s Radkem Smoleňákem, brankářem Jakubem Kovářem a asistentem Špačkem. Vyhnal jste z těla únavu?
Smoli tam byl v podstatě jenom do počtu. Nájezdy prohrál, puky posbíral, to stačilo (usměje se).