Vedení Ducks naplánovalo akci nazvanou "Teemu Tribute Night" příhodně na 11. ledna, kdy Kačeři přivítají v domácím prostředí Winnipeg.

Tým z tohoto kanadského města v NHL nějakou dobu nepůsobil, i díky názvu Jets ale v roce 2011 navázal na tradici, jíž dříve započala organizace, do níž patřil právě Selänne. Ten hrával za Winnipeg, který ho do NHL i draftoval, v letech 1992 až 1996, kdy byl vyměněn do Anaheimu.

První kapitola působení vynikajícího hokejového útočníka u Kačerů skončila během ročníku 2000/01, kdy ho výměna zavála do San Jose. Poté hrál ještě za Colorado, ale po roční výluce slavné ligy oblékl v roce 2005 opět dres Anaheimu a v něm také zakončil kariéru.

"Teemu je ikonou naší organizace a zaslouží si být tím prvním hráčem, jehož dres bude vyřazen z užívání," uvedli vlastníci klubu Henry a Susan Samuelisovi v dnešním tiskovém prohlášení. "Jeho oddanost vůči klubu a naší komunitě je nepřekonatelná. Dychtivě očekáváme, až přijde 11. leden, abychom vzdali poctu hráči světové třídy, ambasadorovi a šampionovi, jímž je náš drahý Teemu Selänne," stojí rovněž v prohlášení.

"Je to obrovská pocta," reagoval Selänne. "Samuelisovi a celá organizace Ducks udělali z tohoto místa něco opravdu jedinečného pro mě a také pro mou rodinu. Už se těším, až si ten večer užiju s našimi fanoušky, kteří mě tolik let podporovali," prohlásil oblíbený a populární "Finský blesk".

Selänne, desítka draftu 1988, zakončil bohatou kariéru jako držitel klubových rekordů v takřka všech "ofenzivních kategoriích", včetně nejvyššího počtu vstřelených branek (457), zaznamenaných asistencí (531) i kanadských bodů (988), ale také plusových bodů v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách (+120).

S celkovou bilancí 684 gólů patří Selännemu 11. místo v historickém pořadí střelců, v kanadském bodování je patnáctý (1457). Jeho bodově nejlepší sezonou byla ta vůbec první, kdy za Winnipeg stihl během 84 utkání nasbírat 132 bodů za 76 branek a 56 asistencí. V roce 2007 pomohl Anaheimu dobýt dosud jediný Stanley Cup klubové historie.

Na mezinárodní scéně se zúčastnil celkem šesti olympiád, letos v Soči získal s Finskem již třetí olympijský bronz, z olympiády 2006 má navíc i stříbro. Stříbro (1999) a bronz (2008) má rovněž z mistrovství světa.