V KHL momentálně hraje 25 týmů, z nichž je drtivá většina (devatenáct) z Ruska. Po jednom klubu dodaly Bělorusko, Lotyšsko, Čína, Kazachstán, Finsko a Slovensko. V nedávné minulosti soutěž rozpačitě vycouvala z Česka a Chorvatska, z Ukrajiny ji prozatím vytlačila válka.    

Sen o impériu

Zakladatelé ligy, jež měla soupeřit se zámořskou NHL, přitom už léta sebevědomě hovoří o rozšíření do Skandinávie a západní Evropy. Zatím z toho nic nebylo, ale ruský sen o hokejovém impériu stále žije.

Kometa porazila Spartak Moskva, účastníka KHL, 4:2.
Honba za miliony. Kometa začíná pouť v Lize mistrů

„Na stole teď už prakticky máme přihlášky klubů z Paříže a Londýna,“ řekl viceprezident KHL Georgij Kobylanskij ve Vídni. Ohlašoval tam dva duely Slovanu Bratislava proti Petrohradu a CSKA Moskva, které se v rakouské metropoli uskuteční v říjnu. Další dva mače pak zavítají do Curychu.

I to je důkaz, že se KHL snaží zaujmout západoevropské publikum. „Těší mě, že od této sezony si vysílací práva koupila i jedna televizní společnost z Velké Británie. To pomůže všem klubům,“ uvedl Kobylanskij.

Bohatí proti chudým

Ani on ovšem nemůže zastřít, že řada klubů KHL trpí chronickými finančními potížemi. Na jedné straně je bohatá elita jako Petrohrad, CSKA, Magnitogorsk či Kazaň, na druhé straně roste počet týmů, které sotva přežívají. A někdy ani to ne. Po minulé sezoně v KHL skončily dva kluby (Lada Togliatti dokonce podruhé).

Obránce hokejových Pardubic Petr Čáslava.
Nepříjemnosti pardubického hokejisty Čáslavy: Měl pozitivní test na kokain

Zmenšit propast mezi ligovou šlechtou a chudinou má zavedení platových stropů v roce 2020. Maximální povolené výdaje na platy hokejistů by se měly pohybovat kolem 300 milionů korun. Pro srovnání: v NHL je současný strop asi 1,8 miliardy korun. 

Legionáři na východě

Řada českých hvězd dala nedávno přednost před štědrými výdělky v Rusku nejistotě v zámoří. Včetně ofenzivního esa Jana Kováře či brankáře Pavla Francouze.

„Poslechl jsem srdce místo mozku, který mi říkal, abych vzal peníze a byl v klidu v Rusku,“ popsal Francouz, jak odmítl lukrativní nabídku z Petrohradu.

Petr Nedvěd
Petr Nedvěd: Potenciál některých hráčů je obrovský. Musí ale dál pracovat

Čechů ovšem v KHL zůstává i tak dost. Hned pětice jich působí v Chabarovsku na Dálném východě, tři Češi se sešli v pekingském Kunlunu. Právě expanze na asijský trh je dalším cílem KHL. Ne, Rusové si opravdu nekladou malé cíle…