Pozitiva? Aktivní a rychlý hokej hlavně v první třetině, povedené přesilovky, pohotová střelba. Slabiny? Chyby v oslabení, které zápas nakonec rozhodly, také neproměněných gólovek bylo poměrně dost.

„Bylo vidět, že oba týmy jsou složené skoro z toho nejlepšího, co je k dispozici, a všichni bojují o olympiádu. Hokej byl o stupeň rychlejší, než je zvykem,“ komentoval zápas útočník Michal Birner.

Výběr trenéra Josefa Jandače začal v Örebro svižněji než domácí úřadující mistři světa a také šel do vedení. Jako správný kapitán se o první gól národního týmu v nové sezoně postaral Jakub Nakládal, který v přesilovce ranou od modré prostřelil vše, co stálo puku v cestě. Švédové ale hned za dvě minutě vyrovnali.

Česká reprezentace při zápase s Islandem
Češi porazili Island. Výhru trefili slávisté

V úvodu druhé třetiny vrátil Jandačovým svěřencům vedení elegantní střelou švihem Birner. „Ani jsem moc nemířil, naštěstí to tam spadlo,“ řekl střelec.

Pak zlobili hlavně žlutomodří. Ve 30. minutě vyrovnal na 2:2 Oscar Möller a za chvíli už Švédové vedli v přesilovce zaskočil Pavla Francouze přesnou ranou Joakim Lindström.

„Hodně zlepšili pohyb, hráli mnohem víc s pukem než my a zatlačili nás,“ uznal Birner. Do šaten se ale šlo za srovnaného stavu. Další početní výhodu zužitkoval důrazný Lukáš Radil.

Hokejisté Calgary Ladislav Šmíd (vpravo) a Brian McGrattan se radují z gólu.
Šmíd se vrací do "repre" poprvé od OH v Soči: Nečekal jsem, že si vzpomenou

Přesilovky včera oběma soupeřům vůbec náramně šlapaly gólem totiž skončilo i vyloučení Vojtěcha Mozíka z 47. minuty. Seveřané předvedli rychlou kombinaci, na jejímž konci byl Dick Axelsson.

Ani pak se Češi nevzdávali, nicméně stoprocentní příležitosti zahodili Jakub Klepiš a po něm v oslabení Martin Zaťovič. Přišel tak zákonitý trest, na 5:3 zvyšoval znovu Axelsson. A jak jinak než v přesilové hře.

Nyní čekají na český tým „nováčci“ Švýcaři a silní Rusové.

Minulost. Ze servisního kamionu zmizí portrét Gabriely Koukalové
Čeští biatlonisté se pochlubili zbrusu novým servisním kamionem