Řada ulic v okolí bude různými způsoby uzavřená nebo v nich bude doprava omezena. Organizátoři upozorňují, že nejlépe je na zápasy cestovat městskou hromadnou dopravou a zejména metrem.

"Při organizování tak velké akce, jako je mistrovství světa, je potřeba nastavit pravidla, která sebou přinášejí určitá omezení. Bez toho se to nedá uspořádat. Budeme se snažit, aby všichni návštěvníci byli informování a navigační systém fungoval tak dobře, aby ten, kdo přijede poprvé do Prahy, se rychle zorientuje a v případě, že bude potřebovat pomoct, tak mu někdo rychle pomůže," uvedl předseda pražské části organizačního výboru Petr Bříza na dnešním neformálním setkání s novináři.

Fanoušci, kteří zápasy MS navštíví, však musí s možnými problémy počítat a bude podle Břízy lepší, když na zápasy budou cestovat s předstihem. "Jde o to, že nejedou nakoupit, ale na akci, kde jsou desítky tisíc lidí a kde by bylo fajn přijet dříve. A v podstatě si to užít i tím, že tomu dám svůj čas předtím ne jen 2,5 hodiny čisté hry," řekl Bříza. I proto v okolí obou arén budou velké fanouškovské zóny přístupné všem zájemcům. I návštěvníkům bez vstupenek.

Zatímco v Ostravě se výraznější omezení nepřipravují, neboť ČEZ arena není v obydlené části města a jsou zde připravena i čtyři záchytná parkoviště, v Praze je situace komplikovanější.

"Jsme si vědomi, že akce vyvolá omezení pro rezidenty a návštěvníky haly, ale když se zde během jednoho dne a tří utkání protočí 30 až 45 tisíc lidí, které musíme lidově napustit a vypustit do haly, tak doprava musí být zajištěna. Bude to stejné, jako na jakékoliv sportovní akci na světě," uvedl Bříza. Věří, že nebude docházet k extrémním excesům a kolapsům.

Okolí libeňské multifunkční arény bude rozděleno do zón. Do některých ulic budou mít povolen vjezd pouze rezidenti, další budou uzavřené v určité hodiny a další budou uzavřeny trvale po celou dobu MS. "Naší prioritou je, aby se všichni pěší dostali bezpečně do haly. Počet lidí bude vysoký. Oproti roku 2004, kdy se v Praze konalo MS naposledy, je tady spousta nových bytových domů i kanceláří. Naším zájmem je, aby i oni mohli bez problémů parkovat," řekla ředitelka oddělení dopravy MS Lenka Jiroutková.

Omezení čeká i MHD, autobusový terminál mezi stanicí metra Českomoravská a O2 arenou bude na přání policie přesunut do nedaleké ulice K Moravině. "Proto bychom chtěli dopravce, kteří povezou fanoušky v autobusech na zápasy, požádat, aby je vyložili na některé stanici metra, kde jsou parkoviště," uvedla Jiroutková.