Hráči celku Saskatoon Blades z juniorské ligy Western Hockey League vyšel především Wingate test, tedy zkouška výbušnosti na rotopedu. „Šlapal jsem na kole na sto deset procent a chtělo se mi potom i trochu zvracet. Celý den jsem byl ztuhlý," popisuje dřinu talentovaný bek, který si už v šestnácti letech vyzkoušel 24 extraligových zápasů za Kometu.

Vyčerpala vás týdenní příprava před draftem NHL zvaná Scouting Combine?
Náročné byly pro mě hlavně pohovory s kluby NHL. Šel jsem na 26 schůzek a každá trvala zhruba dvacet minut. Čtyři týmy se mnou nechtěly mluvit.

Příprava na draft
Vybraní talentovaní hokejisté se zúčastnili minulý týden přípravy na draft NHL zvané Scouting Combine. V Buffalu, kde se draft uskuteční 24. a 25. června, hráči absolvovali dvanáct testů na fyzickou zdatnost, lékařské prohlídky a pohovory.

Jak jste zájem snášel?
Říkal jsem si, že bych raději šel na led a hrál, než pořád diskutoval se skauty. Šlo o několik rozhovorů a odpovídání na stejné otázky pořád dokola. Párkrát jsem si už řekl: vždyť mě stejně ani ten tým nedraftuje. Pohovory si však prošel každý a nejde to obejít.

Potřeboval jste překladatele nebo už angličtinu ovládáte?
Za uplynulý rok v zámoří v týmu Saskatoon Blades jsem se jazyk naučil dobře, takže jsem si překladatele nevyžádal.

Skauti se ptají, co uděláte s první výplatou. Jak jste odpověděl?
Koupil bych si třeba auto, nebo k nám na farmu asi pořádný traktor, aby usnadnil rodině práci. (úsměv)

V Buffalu vám vyšly fyzické testy a byl jste třetí nejlepší z mladíků na Wingate testu. Dodalo vám to vzpruhu?
Není to špatné. Ve Wingate testu se šlape na kole – třicet vteřin maximální zátěže. Udělal jsem dobrý výsledek. Pak ještě hráč například absolvuje přítahy, skoky, zvedá činky na bench pressu. Testy se zaměřují na rychlost a mrštnost.

Výběr částí NHL Scouting Combine
- Pohovory – schůzky se skauty klubů NHL ve třech dnech, pohovory nesmí přesáhnout dvacet minut
- VO2 max test – zkouška vytrvalosti, hráči šlapou na rotopedu do vyčerpání
- Wingate test – zkouška výbušnosti na rotopedu

Hokejistům je pak po šlapání na kole často nevolno. Jak jste se cítil vy?
Samozřejmě jsem šlapal na sto deset procent. Další den jsem byl pak ztuhlý. Bylo mi potom trochu i na zvracení. Na snídani jsem ale snědl jen jednu malou tyčinku, takže nebylo co. (směje se)

Vždy jste oplýval dobrou fyzičkou?
U nás na farmě pořád něco dělám, takže neležím a fyzičku neztratím. Do toho ještě trénuju. Před Scouting Combine jsem dělal cviky, které tam byly a běhal jsem.

Jak vypadá teď vaše letní příprava?
V Bystřici nad Pernštejnem chodím na led, kde jsou super podmínky. Vychází mi tam se vším vstříc. Připravuju se s kondiční trenérkou Hanou Bubníkovou.

Takže sázíte na známou tvář z dob, kdy jste byl v Kometě?
Znám ji nejen z Komety, ale ještě z dob, co jsem trénoval na Úvoze za Warrior Brno. Ví, co hokejista potřebuje. Příprava s ní je radost a je s ní i sranda. Chystám se teď na kemp s týmem, který mě draftuje. Uskuteční se pár dní po draftu a potřebuju na něho být připravený fyzicky, psychicky i hokejově.

Podle odhadů budete nasazený na začátek druhého kola draftu, tedy zhruba na 31. pozici. Už přemýšlíte, kdo si vás může vybrat?
Vůbec netuším, ale hodně jsem mluvil s Chicagem. Přes agenta vím, že o mě jeví zájem i Buffalo. Uvidíme, někdy se to nedá takto odhadnout.

Máte nějaký oblíbený klub v NHL?
V Torontu mám babičku, tetu, bratrance a sestřenici. Bylo by hezké být s nimi. Líbí se mi i Los Angeles Kings, kde hraje můj oblíbený bek Drew Doughty. Fajn jsou i místa na jihu jako Tampa Bay, nebo za Jardou Jágrem na Floridu by to nebylo špatné. (směje se) Pokud vyjde Chicago, potkám se zase s Michalem Kempným (Hajkův bývalý spoluhráč z Komety – pozn. red.).

Podpoří vás rodiče při draftu?
Poletím s rodiči do Toronta a pak pojedeme do Buffala. Potkáme se s agentem a počkáme na draft. Uvidíme, jestli udělám první kolo nebo druhé, budou to nervy.

Jak se cítíte v saku?
Po farmě chodím pořád v teplácích, nebo špinavých riflích. Užiju si, že půjdu hezky oblečený. (směje se)