Jediný český hráč v utkání Tomáš Plekanec byl na ledě u čtyř inkasovaných branek.

"Je to skvělý start. Zvláště, když jsme tu v minulosti příliš mnoho zápasů nevyhráli," uvedl brankář Rangers Henrik Lundqvist, který si díky dvaceti úspěšným zásahům připsal první vítězství v Montrealu po pěti letech. V posledních čtyřech startech dokonce zaznamenal průměr 4,63 inkasované branky na zápas.

Hosty nasměroval k zisku prvního bodu povedený začátek. Rangers, kteří vstřelili Montrealu v základní části ve třech utkání jenom jeden gól, vedli už v sedmé minutě brankami Martina St. Louise a Matse Zuccarella rychle 2:0. "Je to velmi emotivní období, ale hráči za mnou stojí a podporují mě," uvedl autor úvodní branky St. Louis, jehož spoluhráči osobně podpoří i při nedělním pohřbu jeho matky.

Právě osobní příběh St. Louise, první hvězdy zápasu, který se dočkal ovací po vyhlášení nejlepších hráčů i od fanoušků Montrealu, bývá spojován se vzestupem Rangers. St. Louis od smrti matky nevynechal žádný zápas týmu a Rangers od stavu 1:3 s Pittsburghem zvítězili ve všech čtyřech duelech.

Zlomový okamžik? Dva slepené góly

Canadiens se probrali až ve druhé třetině a za zvýšenou aktivitu byli odměněni gólem Reného Bourquea, ale v posledních dvou minutách prostřední části je soupeř zchladil dvěma slepenými trefami. Nejdříve obrana domácích zapomněla na Chrise Kreidera a po něm po hezké kombinaci zvýšil do prázdné branky Brad Richards.

"To úplně otočilo obraz hry. Oni se do nás pustili, po hřišti doslova létali, ale my jsme se v obraně několikrát se štěstím ubránili a vepředu jsme dotáhli několik nadějných akcí. A dostali se tím na koně," komentoval zlomovou pasáž zápasu McDonagh, který si liboval, že se týmu dařilo dodržovat taktiku, s níž na Montreal vyrukovali. "Říkali jsme si, že budeme puk dostávat za jejich obranu a že tam s ním budeme pracovat a vytvářet si šance," dodal.

Flustrace a vyloučení

Hráči Montrealu do závěrečné části nastoupili v brance s Peterem Budajem, ale místo snahy o obrat dali průchod frustraci a zaplňovali trestnou lavici. A Rangers jejich prohřešky nemilosrdně trestali. McDonagh, Derek Stepan a Rick Nash brankami v přesilovkách upravili skóre mezi 42. a 45. minutou až na 7:1. Domácí už jenom zkorigovali skóre v závěru trefou Larse Ellera. Zápas nevyšel ani Plekancovi, který byl na ledě u dvou branek při rovnovážném počtu hráčů a u dalších dvou v oslabení.

Série bude pokračovat druhým zápasem v pondělí opět v Montrealu. Canadiens budou chtít odčinit nejhorší porážku v play off od roku 2002, kdy podlehli 2:8 Carolině. "Nemusíte dělat mnoho úprav, pokud nejsou vaši hráči na zápas psychicky připravení. V takové situaci nemáte mnoho šancí vyhrát. A my jsme se dnes dopustili spousty chyb psychického rázu. Tady musíme začít," řekl kouč Montrealu Michel Therrien.

Výsledek semifinále play off NHL:

VÝCHODNÍ KONFERENCE - 1. zápas:

Montreal - New York Rangers 2:7 (0:2, 1:2, 1:3)
Branky: 33. Bourque, 56. Eller - 5. St. Louis, 7. Zuccarello, 39. Kreider, 40. B. Richards, 42. McDonagh, 45. Stepan, 45. Nash. Střely na branku: 22:28. Diváci: 21.273.

Kanadské bodování play off NHL:

1. Kopitar (Los Angeles) 14 19 (5+14)
2. Gáborík (Los Angeles) 14 15 (9+6)
3. Getzlaf (Anaheim) 12 15 (4+11)
4. Malkin (Pittsburgh) 13 14 (6+8)
5. Parise (Minnesota) 13 14 (4+10)
6. Subban (Montreal) 12 12 (4+8)
7. Eller (Montreal) 12 11 (5+6)
8. Williams (Los Angeles) 14 11 (5+6)
9. Perry (Anaheim) 13 11 (4+7)
10. Carter (Los Angeles) 14 11 (4+7)
45. Plekanec (Montreal) 12 7 (3+4)
89. Hertl (San Jose) 7 5 (2+3)