Trenér národního týmu Vladimír Vůjtek již na dnešním odpoledním srazu národního týmu naznačil, že vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 musí stejně jako další hráči z NHL nejprve projít výstupní lékařskou prohlídkou.

Ta musí potvrdit účast u všech plánovaných českých posil z NHL, ale Krejčí se v sezoně potýkal se zraněními a vynechal kvůli nim deset utkání. Boston přišel o naději na účast v play off definitivně v sobotu.

"Výstupní lékařské prohlídky jsou v Americe prvořadé. U Krejčího ale máme informace, že jsou nějaké problémy," řekl Vůjtek na pondělním srazu národního týmu v Praze.

Už dříve přislíbili účast v reprezentaci z celků, které nebudou hrát v zámoří play off, brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, obránci Jakub Nakládal z Calgary, Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu s Jiřím Sekáčem z Arizony.

I Nakládal však měl v poslední době zdravotní problémy a jeho zapojení do přípravy není stoprocentní. "Má nějaký problém s nohou. Dostal pukem dvakrát do stejného místa," přiblížil Vůjtek s tím, že jasno by mělo být po úterní prohlídce. Jordánův příjezd závisí na tom, kdy bude jeho dceři vydán pas. "Uvidíme, kdy a jestli ho dostane," podotkl kouč.

Eliáše neosloví

Definitivně už padla možnost, že by tým na MS doplnili obránce Zbyněk Michálek z Arizony, který se omluvil z rodinných důvodů, a útočník Calgary Michael Frolík, který je zraněný. Výstupní prohlídka také určí, zda Arizona uvolní Martina Hanzala, jenž poslední duely kvůli zranění vynechal.

Vůjtek se svými asistenty se rozhodli, že nebudou oslovovat Patrika Eliáše z New Jersey, který se v závěru klubové sezony vrátil po zranění do sestavy Devils. "Na vteřinu jsem o něm zauvažoval, ale jen na vteřinu. Přece jen je to hráč, který je zkušený, ale v letošním roce odehrál jen tři zápasy, což je za čtyři měsíce k nominaci na mistrovství světa málo," vysvětlil osmašedesátiletý trenér.

Čekat bude i na další hráče z NHL

Až na Plekance by se hráči z NHL měli k týmu připojit příští týden a odletět k zápasům do Finska. Jordán, Nakládal a Sekáč budou bojovat i o to, aby se reprezentaci pro MS udrželi. "Jsou tam hráči, kteří hráli v Americe málo a musí předvést svoje přednosti před hráči z Evropy," uvedl Vůjtek obecně.

S předstihem zároveň potvrdil, že je připraven čekat i na další posily z NHL - na hráče, kteří vypadnou v prvním kole play-off. "Mám to v plánu. První kolo skončí nejpozději 27. dubna, takže je dost času, aby hráči mohli přijet a zařadit se do týmu," řekl Vůjtek. Připraven oslovit je prý prakticky všechny hráče, kteří vypadnou.

Sobotka je definitivně ze hry

Reprezentace se bude muset naopak na nadcházejícím mistrovství světa obejít bez zraněného útočníka Vladimíra Sobotky z Omsku. Kapitán týmu z úvodu sezony má problémy se zády, které mu zabránily připojit se k přípravě mužstva. Zdravotní komplikace z kádru vyřadily i útočníka Romana Horáka z Podolsku. Kouč národního týmu tak má aktuálně k dispozici 28 hráčů.

"Vladimír Sobotka už je týden doma z Ruska, ale bohužel jeho zdravotní stav mu nedovolí jet na mistrovství světa," řekl trenér Vladimír Vůjtek na dnešním srazu národního týmu v Praze.

V Tipsport areně budou hokejisté trénovat jen v pondělí odpoledne. V úterý se přesunou do Švýcarska, kde se ve středu a v pátek utkají s domácí reprezentací. Po předešlých dvou týdnech tréninku a vítězných duelech s Německem v Ústí nad Labem tak reprezentace bude pokračovat v zápasových testech.

"Vždy je příjemné pro kluky, že mohou hrát zápasy. Většina z nich šest sedm týdnů nehrála, takže se do toho zase pomalu dostávají. Dva zápasy s Německem ukázaly, hlavně ten druhý, že ještě nejsou v plné formě a rozehraní. Teď další ukážou, kdo se do toho dostane a kdo bude mít problémy," řekl Vůjtek.

K týmu se v pondělí nově připojili hráči Plzně a Mladé Boleslavi: obránci Tomáš Voráček, Marek Trončinský, Jakub Jeřábek a útočníci Richard Jarůšek, Tomáš Urban a Dominik Kubalík.

Aktuální složení týmu:

Brankáři: Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL).

Obránci: Milan Doudera, Josef Hrabal (oba Třinec), Marek Trončinský, Tomáš Voráček (oba Mladá Boleslav), Jakub Jeřábek (Plzeň), Jan Rutta (Chomutov), Michal Kempný (Omsk/KHL), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.).

Útočníci: Richard Jarůšek, Tomáš Urban (oba Mladá Boleslav), Roman Červenka (Chomutov), Rudolf Červený (Hradec Králové), Petr Holík (Zlín), Jan Hruška (Kometa Brno), Dominik Kubalík (Plzeň), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.).