Bez ohledu na to, že Rusové si systematickým dopingem pod státním dohledem o podobné sankce koledovali, je rozhořčení do jisté místy pochopitelné. V dějinách olympijského hnutí se jedná o ojedinělý trest, až dosud byly země vylučovány jen z ryze politických důvodů. Ne kvůli dopingu.

Šéf MOV Thomas Bach a ruský prezident Vladimir Putin.
MOV nevyřadil z únorových zimních her celou ruskou výpravu. Navzdory dopingu

Řada ruských představitelů si ovšem myslí, že politika hraje prim i dnes. „Cílem tohoto pronásledování našich sportovců je ponížit Rusko,“ uvedl Ivan Melnikov, místopředseda Státní dumy. Podle něj je jedinou odpovědí bojkot her. „Startovat pod neutrální vlajkou by bylo nekorektní vůči sportovcům, které bez důkazů vyloučili nejen z her, ale ze sportu vůbec,“ dodal.

BEZ ZNAKU NA HRUDI

Otázka je, co bude dál, až se převalí prvotní vlna šoku. Ta způsobila volání po bojkotu, je ale jasné, že většina sportovců by do Koreje raději jela. Byť s tím, že nebudou smět závodit pod státní vlajkou.

„Musíme jet. Všichni čistí sportovci se musí zúčastnit. Odmítnout znamená vzdát se,“ řekl slavný hokejista Ilja Kovalčuk pro Sovětskij Sport. „Lásku k vlasti máme v srdci. Nemusíme nosit znak na hrudi. A dá-li bůh a vyhrajeme, tak si samozřejmě zazpíváme hymnu,“ dodal momentálně nejproduktivnější hráč KHL.

Gabriela Koukalová dlouhodobě vystupuje proti dopingu ve sportu
Koukalová o ruském dopingu: Nejedná se o domněnky, ale o důkazy

Právě hokej patří k ozdobám zimních olympiád a zároveň je ruskou národní chloubou. Šéf KHL Dmitrij Černyšenko ještě nedávno hrozil, že pokud by Rusové nesměli hrát se svým znakem, liga hráče prostě neuvolní. A to ani ty z dalších zemí, včetně Čechů. To by ovšem vedlo k dalšímu vyhrocenému konfliktu, protože KHL je povinna reprezentanty pustit.

PUTIN NENÍ PROTI STARTU

Jak je v Rusku zvykem, rozhodnutí přijde od Vladimira Putina. Prezident sice dříve prohlásil, že jiná varianta než start pod státní vlajkou je nepřípustná, situace se ale změnila. „Nebudeme bránit našim sportovcům, aby se her zúčastnili jako jednotlivci, pokud budou chtít,“ uvedl včera Putin. Trest MOV však odmítl jako „politicky motivovaný“.

Ilustrační foto
Rusko podlehlo tlaku. Přiznalo státem řízený doping: Podváděli jsme

V přílivu nadávek, hrozeb a stížností z Ruska nezazněla jedna věc alespoň částečné přiznání chyb. Scénu tam zjevně opanovala utkvělá představa o spiknutí Západu. Stohy důkazů, které nashromáždilo vyšetřování MOV i dalších institucí, jsou šmahem odmítány.

„Naši vlajku neuvidí, budeme ji ale mít v srdcích. Při vítězství bude planout nad našimi hlavami,“ vzletně napsal elitní hokejista Danis Zaripov. Pro zajímavost v listopadu mu vypršel zkrácený trest za doping.