Je fakt, že převážně ruská soutěž za uplynulou dekádu zažila opravdu bouřlivý vývoj. Mihla se v Praze a v Záhřebu (a ještě efemérnější byla bizarní epizodka v Popradu), stále se hraje v Bratislavě, uhnízdila se rovněž v Helsinkách. A jak je v ruských poměrech neměnným zvykem, plány do budoucna jsou smělé.

„Chceme otevřít nový trh v západní Evropě,“ netajil se před časem viceprezident KHL Georgij Kobyljanskij.

Tomáš Kundrátek je zpět v Třinci.
Navrátilec z KHL Tomáš Kundrátek: Třinec? U nás nejlepší organizace

Už v této sezoně se několik duelů konalo ve Vídni a v Curychu. Na jaře příštího roku se tři dosud neurčená mužstva představí dokonce ve Velké Británii. Sice tam sehrají jen exhibiční mače, ale i to je poměrně srozumitelné gesto.

„Naše reprezentace se po pětadvaceti letech vrací do elitní kategorie mistrovství světa, proto se chceme co nejlépe připravit. Není snadné najít špičkové soupeře, proto máme radost z dohody s KHL,“ uvedl Andy French, generální sekretář britského hokejového svazu.

Miloš Říha
Skládač Říha. České hokejisty čeká moskevský Channel One Cup

Zatímco Britové se těší na zdatné soupeře a hokejovou osvětu ostrovního publika, Rusové si připravují půdu pro plánované rozšíření. O klubu v Londýně se spekuluje už nějakou dobu, mluví se i o souběžném vzniku týmu v Paříži. O KHL mají navíc trvalý zájem také Němci, jejichž hokejový svaz by se podobné myšlence nebránil.

„Tým pro KHL u nás určitě můžeme vytvořit, sídlit může vlastně kdekoli. Třeba v Kolíně nad Rýnem nebo v Düsseldorfu. Moderní aréna je i v Hamburku, kde se teď vrcholový hokej nehraje,“ vzkázal šéf německého hokeje Franz Reindl.

V minulých letech se v souvislosti s KHL mluvilo i o Mnichovu a (pochopitelně) Berlínu, který Rusové zřejmě dobývají velmi rádi. Stálicí v úvahách o ligové expanzi zůstává italský Milán, který prý byl krůček od finální dohody už několikrát.

Scházejí finance a kluby krachují

„Nejžhavějšími kandidáty jsou dnes Londýn a Paříž. Milán může přijít na řadu, až bude mít novou arénu,“ uvedl Kobyljanskij s tím, že zatímco silné hokejové země jako Švédsko či Švýcarsko se na expanzivní snahy KHL dívají s jistým podezřením, Britové a Francouzi vyhlídku na spolupráci vítají.

Klíčový bude potenciál místního trhu a finanční záruky za strany investorů. Na ty klade vedení KHL důraz. „Třeba se Lvem Praha jsme měli špatnou zkušenost,“ připomněl Kobyljanskij pražský tým, který v roce 2014 zanikl po pouhých dvou letech existence. A to předtím postoupil až do finále…

U krachujících klubů se vůbec musíme na chvíli zastavit, protože vážné ekonomické trable provázejí KHL stejně úporně jako bohatýrské řeči o bouřlivém rozvoji. V uplynulých letech z ligy kromě Lva zmizely třeba kluby ze Záhřebu, Balašichy, Mytišči, Doněcku, Chanty-Mansijsku, Novokuzněcku či Togliatti. Zatímco nové kluby v moderních arénách v Londýně či Hamburku jsou zatím jen snem, tohle je drsná realita.

Čeští florbalisté po zápase se Švýcarskem
Florbalisté jsou bez medaile, v duelu o bronz podlehli Švýcarům

Pokud jde o Slovan Bratislava, ten sice v KHL stále zůstává, i vrabci na střeše bratislavského zimáku si ale cvrlikají o tom, že tradiční slovenský klub dluží svým bývalým i současným hráčům na výplatách a management v zoufalé finanční situaci jen vyráží klín klínem. Vlastně je záhada, proč to vedení ligy Slovanu tak dlouho trpí.

„Pořád mi dluží velké peníze a vím, že dalším také. Nechápu, jak mohou dál podepisovat nové hráče. Netuším, jak z toho vybruslili, ale už to začíná být absurdní,“ řekl na podzim slovenským médiím kanadský brankář Barry Brust, který ve Slovanu chytal dvě sezony.

Dojde na střet s NHL v Evropě, nebo v Číně?

Bratislava je momentálně nejzápadnější výspou KHL a možná i proto se Rusům od Dunaje nechce. Vždyť na dohled je Vídeň a dál na západ nové bohaté trhy. A co víc po Evropě začíná znovu pokukovat také zámořská NHL. O možném rozšíření elitní soutěže na starý kontinent nedávno promluvil Donald Fehr, vlivný šéf hráčské asociace NHLPA.

„Myslím, že čím dřív to uděláme, tím lépe,“ řekl Fehr pro kanadský web Sportsnet. „Organizačně by to šlo zvládnout a bylo by velmi pozitivní, kdybychom vytvořili první transoceánskou ligu. To by byl výjimečný úspěch,“ dodal hokejový šéfodborář s tím, že celou věc zatím nekonzultoval s hráči.

Příliš reálné to ale není, alespoň v blízké budoucnosti. NHL si prozatím vystačí sama, stačí porovnat její ekonomické výsledky s KHL. A pro zajímavost jedna transoceánská hokejová liga už existuje. V kanadské ženské lize totiž od loňska hraje i celek z Číny. Ten působí v Šen-čenu, sestává hlavně z hráček z Kanady a USA a patří pod pekingský klub Kchun-lun, působící v KHL.

Právě Čína je nyní i vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám v Pekingu hlavním bitevním polem mezi zámořským a ruským hokejem. Může se stát, že obě ligy začnou válčit i na „západní frontě“? Klid na ní zřejmě dlouho nebude.

Florbal se v Číně pomalu rozvíjí. Týmy už se účastní prvních mezinárodních akcí.
Čech rozvíjí florbal v Číně. Vídím obrovský potenciál, říká