Co čeká od litvínovského angažmá Vladimíra Růžičky jeho kamarád Petr Klíma? S Růžičkou ho pojí nejen přátelství, vždyť slavný trenér před sezonou kývl na jeho nabídku vést prvoligovou Kadaň do doby, než mu na stole nepřistane zajímavější angažmá. „Litvínovu pomůže. Je to jeden z nejlepších trenérů u nás i v Evropě,“ tvrdí Klíma.

Nový trenér Litvínova Vladimír Růžička byl ve středu poprvé v akci
Růžička už cepuje Litvínov: Moje cíle? Může z toho být titul, liga je vyrovnaná

Podle majítele kadaňských Trhačů, kteří před týdnem museli z druhé nejvyšší soutěže kvůli finančním problémům skončit, by fanoušci měli zapomenout na to, co bylo. „Vnímám, co se děje. Vadí jim, že šel tenkrát po návratu do Čech místo do Litvínova do Slavie. Ale musíme si uvědomit, že každý chce udělat to nejlepší pro rodinu. Růža měl tenkrát dceru, která uměla perfektně anglicky, díky tomu získala práci na letišti, měl i další rodinné důvody. Já jsem taky koukal především na rodinu, z Ameriky jsem se vrátil, až když byly děti dospělé. Tohle nám nikdo nemůže zazlívat.“

Kauza? Byla to účelovka

Hokejista, který v NHL odehrál 13 sezon a s Edmontonem vyhrál Stanley Cup, se vyjádřil i ke kauze Palaščák, která litvínovským fanouškům leží v žaludku. „Tenkrát jsem to sledoval. Vytáhlo se to před mistrovstvím světa 2015, byla to účelovka. Za Růžu se tenkrát postavili i hráči. Víte, jak to s rodiči někdy je. Myslí si, že jejich syn má pomalu na NHL. Je to tak i ve fotbale, tam taky rodiče své kluky protěžují. Je to zkrátka nejasná kauza, tak by se na to měli fanoušci dívat,“ upozorňuje Klíma.

Petr Klíma.
Bolí to, ale nemohli jsme čekat na zázrak, říká Klíma. Teď musí řešit dluhy

Na litvínovské publikum si dobře pamatuje, hrál před ním před svým odchodem do zámoří a i poté, co se z Ameriky vrátil. „V Litvínově byli vždy výborný fanoušci. Měli by hodit za hlavu to, co bylo. Růža tým pozvedne, bude play off. S Litvínovem bude chtít hrát hokej, na který jsou tamní fandové zvyklí,“ ubezpečuje.