To špatně snášeli všichni slávističtí fanoušci, ale snad nejhůře tu potupu nesl Vladimír Růžička. Tedy muž, který je se Slavií spjatý pupeční šňůrou.

Kapitán olympijských vítězů z Nagana vrátil jako hráč tradiční klub do tuzemské elity, aby později jako trenér, generální manažer a spolumajitel pomohl Slavii ke dvěma titulům a zůstal jejím barvám věrný i přes milionové vábení z KHL.

„Naše loňská sezona nepopadla vůbec dobře. Do play-out už nechceme," hlásí Vladimír Růžička. „Naším cílem je nejlepší desítka, pak se uvidí. Liga ale bude ještě vyrovnanější než loni," myslí si.

Na střídačce Slavie už toho viděl hodně. Pomáhal růst mnoha hvězdám v čele s Romanem Červenkou, aby pak pozoroval, jak jedna opora po druhé odchází za lepším. I proto se loni omlazení a nezkušení červenobílí základní částí spíš protrápili.

Spoléhá na slávisty

„Máme tu hodně slávistů, na to sázíme. Snažili jsme se, aby mužstvo zůstalo pohromadě, nechtěli jsme vyměnit polovinu týmu," prozradil Vladimír Růžička. I letos se musel vypořádat s odchodem několika zkušených borců, jako třeba Michala Vondrky.

„Měli jsme odchody, snažili jsme se je nahradit zkušenými hráči. Máme tu tak Jardu Kallu a Honzu Alinče, ti by to měli splňovat," povídal slávistický šéf o vytváření kádru pro novou sezonu. Víc prostoru chce dát i talentovanému mladíkovi Tomáši Hertlovi, draftovanému Žraloky ze San Jose.

Podobně jako další extraligoví trenéři, i Vladimír Růžička pozorně sleduje vývoj situace kolem výluky v NHL. Pokud by se totiž v zámoří nehrálo, byla by to pro Slavii hodně dobrá zpráva.

V útoku červenobílé vozby by se totiž opět objevil kanonýr Roman Červenka, který čeká na preméru v NHL v dresu Calgary. Do svého bývalého klubu by se vrátil i další forvard Vladimír Sobotka. Pak by se se Slavií muselo vážně počítat.

„Oba hráči s námi v létě trénovali, jsou s týmem. Výhledově s nimi počítáme, ale nechci předbíhat. Navíc nikdo neví, jak může být výluka dlouhá, v případě delší stávky by asi většina hráčů odešla za penězi do KHL," myslí si Vladimír Růžička.

Červenka je lákadlem

Návrat Romana Červenky by Slavii nepomohl jenom na ledě, ale také v ochozech.

Chabá návštěvnost v luxusní O2 aréně trápí pražský klub dlouhodobě. Hvězdy ze zámoří by určitě mohly zaplnit pěkných pár set sedaček.

„Oba jsou vynikající hráči, Červenka patří k nejlepším hokejistům v Evropě. Pro fanoušky by určitě byli velkým lákadlem. Navíc jsou oba velcí slávisté," řekl kouč, který co do odsloužených let u jednoho týmu nemá v extralize konkurenci.

Aby problémů s návštěvností nebylo málo, tak v Praze ještě přibyla konkurence v podobě nováčka KHL Lva. Vladimír Růžička se nikdy netajil skepsí vůči celému projektu. „Našemu hokeji to nic dobrého nepřinese," prohlásil bez servítků.

V O2 aréně chystá Slavia změny. V minulých letech bylo typickým znakem červenobílých úzké kluziště. Jenže časy se mění. „Už jsme v tom neviděli výhodu," uvedl Vladimír Růžička. Soupeři si zřejmě postupem času na zámořské podmínky ve vysočanské hale zvykli.

A tak se ledové kolbiště rozšířilo. „Teď bude mít hřiště stejné rozměry jako u nás v Edenu, to nám vyhovuje a jsme na to zvyklí," vysvětlil změnu slávistický trenér.