"Prioritou je pohybovat se v klidných extraligových vodách a vyhnout se skupině o umístění, popřípadě baráži. Vláďa Růžička má samozřejmě stejné cíle, ale trošku je ještě vylepšil minimálně o předkolo play off," uvedl majitel klubu Jaroslav Veverka starší.

Úspěšný prvoligista, který z extraligy v jarní baráži vytlačil shodou okolností bývalý Růžičkův klub Slavii, výrazně obměnil kádr. Skončila hned čtrnáctka hráčů, přišlo však osm jiných. Obránci Jekabs Redlihs, Adam Jánošík, Petr Šidlík a Aleš Kranjc a útočníci Jakub Sklenář, Marek Tomica, Michal Vondrka a Tomáš Pospíšil.

V celkem devíti přípravných zápasech Piráti dokázali šestkrát vyhrát. Na úvod porazili dokonce ruský Omsk, skončili pak šňůrou pěti vítězství. "Nedělám z toho ale vědu. S Omskem jsme hráli výborně, pak se některé zápasy nepovedly, nevím z jakého důvodu, ale tomu, že jsme pětkrát za sebou vyhráli, nepřikládám žádnou velkou váhu," uvedl kouč Růžička na dnešním setkání s novináři.

"Mě teď zajímá, abychom dobře odstartovali extraligu. Bude důležité dobře odstartovat, aby nám to neuteklo, protože se to pak hodně těžko dohání," vyhlížel už Růžička páteční těžký start v Třinci.

Se změnami v sestavě počítá

S letní přípravou však vyslovil celkově spokojenost. "Podmínky jsme měli vynikající. Trochu specifické bylo to, že jsme začali nejdříve ze všech extraligových klubů, už 8. července," podotkl. "Uděláme všechno pro to, abychom se udrželi, skončili třeba i do té desítky a mohli si zahrát předkolo play off. To by znamenalo, že můžeme být všichni relativně v klidu," podotkl Růžička.

V sestavě má jasno. V brankovišti začne jako jednička Miroslav Kopřiva. "A uvidí se, co bude dál. Mužstvo pořád poznávám, někteří hráči tu zůstali, ale jinak si to mužstvo musí trochu sednout, protože přišlo plno dalších hráčů. Myslím, že bylo dobré, že jsme absolvovali docela hodně tréninků a zabývali se hodně i taktickými věcmi, tak uvidíme, jak to budeme zvládat," řekl Růžička.

"Kdo mě ale zná, tak ví, že to mužstvo nějak začne hrát, ale během zápasů se to trošku prostřídá," doplnil bývalý kouč reprezentace.

Rozpočet? 100 milionů

Chomutovští budou v nadcházející sezoně pracovat s rozpočtem ve výši 100 milionů korun. "Je to včetně mládeže a farmy. Rozpočet máme naplněný," prozradil statutární ředitel Jaroslav Veverka mladší.

Klub již delší dobu klade důraz na práci s mládeží, což by mohlo jít ruku v ruce s Růžičkovou filozofií dávat mladým hráčům prostor a sázet na ně i v extralize, jak úspěšně aplikoval již v předchozím extraligovém působišti Slavii Praha.

Dvaapadesátiletý kapitán olympijských vítězů z Nagana je však zatím v tomto ohledu velmi opatrný. "Potřebujeme uhrát zápasy a asi to neuhrajeme s juniory. Ale je to určitě vklad do budoucna, kdy bych chtěl, aby hráči, které si zde vychováme, dostali tu šanci a dostali se nám do A-mužstva. Nebo na to byli připravení na farmě v Kadani," řekl Růžička.