Němec se k mužstvu připojil v pondělí, až do dnešního dne se ale věnoval léčbě. "Nebyl jsem čtrnáct dní na ledě, takže tělo mě moc neposlouchá. Ani ruce, ani nohy. Důležité ale je, že tříslo drží. Nepíchá mě v tom. Samozřejmě, že tlak cítím a není to úplně ideální," řekl Němec novinářům po dnešním tréninku reprezentace ve Velkých Popovicích.

S lékařem Pavlem Kolářem, v jehož péči je, se dohodl, že nebude trénovat naplno. "Věřím, že to bude den ode dne lepší. Mám na to týden, takže doufám, že se do toho dostanu," uvedl bek CSKA Moskva, který s týmem neodcestuje ve čtvrtek do Švédska, ale bude individuálně trénovat zřejmě v Praze.

"Musím chodit, není čas. Buď to půjde, nebo ne. Za poslední týden je ale vidět rapidní zlepšení. Věřím, že budu zdravý a dostanu se do týmu na mistrovství," řekl Němec.

Blaťák uvidí, zda má smysl pokračovat

Ještě delší přestávku má za sebou další světový šampion z roku 2010 Blaťák, který se zranil již v polovině března. Trénovat začal minulý týden, jeho stav ale stále ideální není.

"Lepší se to, ale jde to pomalu. Jsem hlavně rád, že se to lepší. Někteří hráči na tom byli hůř. Například Tomáš Vlasák měl taky 'koňara' a museli mu to rozříznout a vyčistit. To bych na tom byl ještě hůře," řekl Blaťák, který krevní sraženinu stále cítí. "Hlavně při startu. Když chci udělat ostrý start, tak je to nehorší," uvedl.

Trenér Vladimír Růžička přesto počítá s tím, že Blaťákův stav otestuje proti Švédům. Existuje ale i možnost, že by obránce Omsku zůstal v Praze a hrál až příští týden proti Finsku. "Já počítám s tím, že budu proti Švédsku hrát. Není, na co čekat. Nebyl jsem dlouho na ledě a zápas jsem taky nehrál dlouho. Bude to zlomové. Uvidí se, jestli budu dál pokračovat v přípravě, nebo ne," řekl Blaťák.