"Bude sedmý bek, budeme hrát na šest," uvedl kouč Růžička k plánům na dnešní duel.

V úvodním duelu proti Slovensku přišli Češi o zadáka Romana Poláka, který si zranil rameno a dnes odcestoval domů. V kádru pak zůstala jen šestice beků Ondřej Němec, Jakub Kindl, Ondřej Vitásek, Martin Ševc, Petr Zámorský a Jan Kolář.

Jordán čekal na doplnění a dočká se premiérové účasti na velké mezinárodní akci. Kouč Růžička chce navíc dodatečně nominovat ještě dalšího obránce.

Jordán, který působil na farmě Caroliny v Charlotte v nižší AHL, debutoval v národním týmu v přípravě na šampionát v zápasech proti Švýcarsku v Euro Hockey Tour. Na kontě má celkem čtyři reprezentační starty. Účastník tří světových šampionátů hráčů do 20 let má na kontě zatím v NHL pět utkání v dresu Caroliny.

"Je to smůla, že se Roman Polák zranil, určitě to tým oslabí, ale takový je hokej. Je to nepříjemné. Dopsání na soupisku mi udělalo radost a budu se snažit pomoct týmu vyhrát zápasy," prohlásil Jordán, který je devátým zaregistrovaným nováčkem na velké mezinárodní akci v českém týmu.

Páteční první zápas se Slovenskem sledoval na tribuně spolu s dalšími členy nominace, kteří se nevešli na soupisku. "Byli jsme poblíž naší střídačky. Nebylo to příjemné, protože u mě je nervozita větší, než kdybych byl na ledě. Ale kluci to perfektně zvládli a vstup do turnaje byl dobrý," těšilo Jordána.

Z případné premiéry na ledě, pokud by k ní došlo, nervózní není. "Uvidíme, jak to dopadne, jsem sedmý obránce. Dneska se budu oblékat. Beru to jako každý jiný zápas. Jsem takový flegmatik. Nervozitu nepociťuju před zápasy, takže se těším. Jsem rád, že jsem si prodloužil sezonu. Je příjemné, že můžu hrát kór za národní tým," prohlásil.

Dlouhé čekání na večerní zápasy, kterých hrají Češi v základní skupině pět ze sedmi, podle něj není příjemné. "Jsme zvyklí z Ameriky, že hrajeme od půl osmé večer, ale ta hodina navíc je těžká. Celý den se připravujete na zápas a je tam dlouhé čekání. Dostanete se pak do postele okolo jedné, ale mají to všichni stejné, nemůžeme se na to vymlouvat," dodal Jordán.

Český tým bude mít na soupisce celkem 22 hráčů - dva brankáře, osm obránců a dvanáct útočníků.

Místo má už jen pro třetího brankáře Pavla Francouze a dva hráče v poli, přičemž jedno by měl zabrat jeden další obránce. Na možnost zařazení v Minsku čekají stále čtyři útočníci Milan Gulaš z Färjestadu, Lukáš Kašpar z Doněcku, Michal Vondrka ze Slovanu Bratislava a Martin Růžička z Třince. Na tři z nich se pravděpodobně nedostane.

Stavitelé národního týmu navíc nadále sledují vývoj série druhého kola Stanleyova poháru mezi Bostonem s Davidem Krejčím a Montrealem s Tomášem Plekancem. Boston vede 3:2 na zápasy a může se rozhodnout v pondělí. "Uvidíme, jak to bude. Jsou tam taky zdravotní prohlídky a tak. Máme tady teď tyto hráče a uvidíme," dodal Růžička.