Asi nikdo nečekal, že to Pražanům půjde v semifinálové sérii s houževnatým Lokomotivem tak rychle.

Po třech zápasech vedou v sérii 3:0, soupeři zatím povolili vstřelit jediný gól. Nejtěžší teď bude nepropadnout předčasné euforii. Vždyť tým Jaroslavle už vyřadil Dynamo Moskva a Petrohrad.

„Když budeme hrát stejně jako v neděli, nevidím důvod, proč bychom nemohli opět vyhrát," citoval Novotného server R-sport.ru po jasném vítězství 3:0 ve třetím duelu. Jaroslavli zatím nepomohl ani přesun z pražské O2 areny na domácí led a v úterý bude čelit vyřazení.

„Máme za sebou těžké série a začínají nám docházet síly," uznal kanadský kouč ruského mužstva Dave King. Jeho svěřenci vyrukovali na Lva s tvrdou hrou, ale zastrašovací taktika neuspěla. Naopak - pražský tým dokáže nedisciplinovanosti soupeře využít v přesilovkách.

V neděli se to naplno potvrdilo. Švédský snajpr Martin Thörnberg dvakrát udeřil právě při početní výhodě a pak už to domácí hráči měli hodně těžké. Lev totiž v play-off výborně brání a gólman Petri Vehanen se rozchytal k nadpozemským výkonům.

„Je skvělý," chválí brankáře Thörnberg. „Pokud chcete v play-off uspět, musíte mít výborného gólmana," přidal se Novotný.

Vehanen opravdu ničí sebevědomí útočníků Jaroslavle, v brankářských statistikách vyřazovacích bojů už je na druhém místě (úspěšnost zákroků má 94,3 procenta, průměr 1,57 inkasovaného gólu na zápas).

V popředí kanadského bodování play-off sice hráče Lva nenajdeme (nejlepší Thörnberg je s deseti body desátý), to ale svědčí o týmové hře Pražanů. Nevyčnívá jediná lajna, všichni táhnou za jeden provaz. Útočí, brání, rozhodují zápasy.

„Máme dobrou obranu i útok. Nepouštíme soupeře do mnoha šancí. A když už nám vzadu něco uteče, je tam ještě Veha. Naše hra je teď perfektní," pochvaluje si švédský útočník.

Zatímco před rokem Lev vypadl hned v prvním kole play-off, když proti CSKA Moskva nevyhrál jediný duel, letos je to jiná písnička. Pražané v play-off vyhráli jedenáct ze třinácti zápasů, posledních pět utkání v řadě vyhráli s celkovým skóre 12:2. Před touhle bilancí nezbývá než smeknout.

Uzavře Lev semifinálovou sérii už v úterý, nebo Lokomotiv ještě vykřeše jiskřičku naděje? „Lev hraje dobře, ale my jsme už u zdi, nemáme kam ustoupit. Nesmíme panikařit. Hlavně bojovat a dát nějaký gól," burcuje brankář Curtis Stanford.