Hned čtrnáct borců, kteří byli v roce 1990 vybráni v prvním kole, odehrálo přes 500 zápasů v NHL. Devět z nich má na kontě přes tisíc startů. Jedničkou draftu byl Owen Nolan, hvězdné budoucnosti se dočkali také Martin Brodeur, Petr Nedvěd, Keith Primeau či Keith Tkachuk. A samozřejmě také Jaromír Jágr právě kvůli němu stojí za to si na dávný draft vzpomenout i dnes.

Na nejvyšší úrovni

„Byli tam Nolan a Nedvěd a Jágr a Primeau a pamatuji si, že kolem toho bylo spousta vzrušení. Každému bylo jasné, že tihle hráči budou hvězdami NHL hodně dlouho,“ vzpomíná na draft v roce 1990 Brad Pascall, kterého si tehdy v pátém kole vybralo Bufallo. Bývalý obránce dnes pracuje v Calgary Flames jako asistent generálního manažera. Znovu se tak potkal s Jágrem, se kterým byl draftován do NHL.

„Lidé věděli, že z každého z první desítky se stane skvělý hokejista, ale kdo by čekal, že jeden z nich bude po 27 letech pořád hrát na nejvyšší úrovni? Asi nikdo,“ řekl Pascall pro list Calgary Herald.

Litvínov - Kometa Brno.
Extraliga po 13. kole: Kometa padla, ale stále vede. Derby ovládl Hradec

Podobně žasne i jeho kolega Craig Conroy, který také pracuje pro Flames a rovněž prošel zmíněným vancouverským draftem v roce 1990. „Je neuvěřitelné, že Jágr stále hraje. Já skončil v 39 letech a ještě jsem si říkal, jak na to můžu být pyšný,“ svěřil se Conroy, který v základní části NHL odehrál 1009 zápasů a v Calgary plnil i roli kapitána.

Záleží na dnešku

Asi nepřekvapí, že z hráčů vybraných v draftu 1990 už ukončili kariéru všichni kromě Jágra. Vždyť pětačtyřicetiletý český veterán se v dresu Flames potkal například s devatenáctiletým Matthewem Tkachukem, talentovaným synátorem výše zmíněného Keitha Tkachuka jednoho z nejlepších amerických hokejistů všech dob.

Pro srovnání druhým nejstarším hokejistou současné NHL je čtyřicetiletý Matt Cullen z Minnesoty. Když byl v roce 1996 draftován, Jágr už měl na kontě dva Stanley Cupy a jednu Art Ross Trophy. A asi ani nemá smysl zdůrazňovat, že deset ze současných Jágrových parťálů z Calgary ještě nebylo na světě, když útočník s číslem 68 debutoval za Pittsburgh.

„Já to vidím tak, že nezáleží na tom, co kdo dělal před dvaceti lety, ale na tom, co dělá teď. Není to o mně. Je to o týmu a o mých spoluhráčích. Nepřišel jsem jen proto, abych tu byl. Chci jim pomoci zlepšit se,“ řekl nestárnoucí Jágr. Zvládne tuhle misi?

Čeští hokejisté (zleva) Michal Birner, Radim Šimek a Richard Jarůšek na tréninku reprezentace.
Kdo pojede na OH do Koreje? Hokejové opory mizí do zámoří