Čtyřiadvacetiletý útočník otevřel skóre kuriózním způsobem už ve druhé minutě, kdy jeho střela z levého kruhu prošla brankáři Anttimu Niemimu mezi betony a pomalu směřovala do branky. Obránce Marc-Andre Vlasic ve snaze odpálit kotouč pryč dorazil puk do vlastní sítě.

Sobotka na sebe upozornil i po závěrečném klaksonu, kdy se strhly tři bitky. V jedné z nich se český hráč pral s Dominikem Moorem, do další se zapletl i jeho spoluhráč Roman Polák, který se porval s Justinem Braunem.
   
"Kluci zůstanou vždy kluky," komentoval závěrečnou hromadnou potyčku v rohu kluziště trenér Blues Ken Hitchcock. Jeho protějšek Todd McLellan obvinil Sobotku, že po siréně zasáhl Moorea do obličeje. "Ten úder do hlavy a zlomený nos, to byla ubohost. Přesně takových situací se chceme vyvarovat. Zbytek už byl v pořádku, v rohu kluziště se kluci rozdělili do dvojic. Bitky jsou součástí hokeje, ale laciné rány do něho nepatří," řekl kouč San Jose.
   
St. Louis vyhrálo utkání play off poprvé od roku 2004 a góly rozložilo rovnoměrně do všech třetin. Na Sobotku navázali David Backes a Andy McDonald. Čisté konto udrželi společnými silami Jaroslav Halák a Brian Elliot, neboť slovenský brankář na začátku druhé třetiny po kolizi se spoluhráčem odstoupil.

Ottawa uspěla v New Yorku

I ostatní tři série, které v sobotu pokračovaly druhými zápasy, jsou vyrovnané. Ottawa i s přispěním asistence Filipa Kuby zvítězila na ledě New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení. Senators v utkání dvakrát smazali jednobrankový náskok soupeře, v 62. minutě pak o výhře rozhodl Chris Neil.
   
"Je to vždy vzrušující, když vstřelíte gól, ale není důležité, kdo ho dá. Čísla, statistiky, to jde okolo nás. Nezajímá nás to. Jsme tým a hokej je týmová hra. Pro nás je podstatné pouze vítězství," uvedl Neil.

Holtby podržel Capitals

Obhájce Stanleyova poháru Boston doma podlehl Washingtonu 1:2 ve druhém prodloužení gólem Nicklase Bäckströma z 83. minuty. Vítězný tým se opět mohl spolehnout na Bradena Holtbyho, nováčka play off, který zaskakuje za zraněné gólmany Tomáše Vokouna a Michala Neuvirtha. Dvaadvacetiletý Kanaďan zneškodnil 43 z 44 střel, celkově inkasoval v úvodních dvou utkáních jen dvakrát. "Chytá úžasně. Několikrát nás v utkání a prodloužení zachránil," uznal útočník Alexandr Ovečkin.
   
Druhý duel mezi Phoenixem v několika ohledech připomínal předchozí zápas. V minulém utkání odstoupil už v první minutě po střetu u hrazení Radim Vrbata (nejlepší střelec týmu, už byl ale opět v sestavě), tentokrát se při svém třetím střídaní zranil Martin Hanzal, hrdina prvního zápasu, který rozhodl gólem v prodloužení.
   
Coyotes pak vedle českého útočníka opět ztratili v poslední minutě základní hrací doby i vedení. Hosté srovnali v čase 59:54 a na rozdíl od úvodního duelu dokonali v prodloužení obrat, když svým druhým gólem v zápase rozhodl o výhře 4:3 Bryan Bickell.

Východní konference - 2. zápasy

Boston - Washington 1:2 v druhém prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Branky: 53. Pouliot - 38. Brouwer, 83. Bäckström. Střely na branku: 44:39. Diváci: 17.565. Stav série: 1:1.

New York Rangers - Ottawa 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 11. Stralman, 43. B. Boyle - 34. Karlsson (Kuba), 56. Foligno, 62. Neil. Střely na branku: 29:32. Diváci: 18.200. Stav série: 1:1.

Západní konference - 2. zápasy
St. Louis - San Jose 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 2. Sobotka, 34. Backes, 60. McDonald. Střely na branku: 33:29. Diváci: 19.500. Stav série: 1:1.

Phoenix - Chicago 3:4 v prodl. (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky: 14. a 29. Vermette, 9. Torres - 4. a 71. Bickell, 27. Bollig, 60. Sharp. Střely na branku: 33:50. Diváci: 17.539. Stav série: 1:1.