Malé „rande“ si mohly dát oba týmy v Ostravě. Včera tam hráli hokejisté, dnes jen o pár metrů dál fotbalisté. Nepotkali se. Žádné bratříčkování, to už se příliš nenosí.

V minulosti přitom bylo vše jinak. Hoši od ledu si na Letné čas od času zpestřili tréninky.

„Většinou jsme hráli vzadu na Spartě na házenkářských hřištích formou turnaje. Největší svátek pro nás ale byl, když nás zhruba jednou za měsíc pustili na velký stadion. Říkali jsme tomu, že jdeme na Maracaná. Byl to pro nás zážitek,“ vypráví bývalý hokejový obránce Pavel Richter.

Hokejový trenér Juraj Jurík.
Skandál v hokeji? Vsetínský kouč navedl brankáře, aby inkasoval

S „kolegy“ fotbalisty se často potkával. „Obědvali jsme s nimi společně nahoře na Letné, takže jsme se výborně znali. Navíc kopáči i hokejky chodili na kafe do Parkhotelu. Bylo to tehdy hodně propojené,“ říká někdejší reprezentant.

Mezi oběma týmy se kamarádství projevovalo i vzájemným fanděním. „Oni chodili na nás a my na ně. Z dvaceti lidí se sešlo zhruba deset. Když bylo derby, tak ještě více,“ popisuje.

Nabitý program

Fotbálek je stále mezi hokejisty obecně oblíbenou kratochvílí, někteří udivují svou vytříbenou technikou. Vzájemné parťáctví už se ale tolik nepěstuje.

„Myslím, že takové vztahy jako za nás určitě nejsou. Kluci mají větší vytížení, hraje se v pátek i neděli, my hráli úterý a pátky,“ vysvětluje Richter.

Brněnská Kometa obhájila titul mistra, zvítězila nad Oceláři 4:1.
Třetí extraligový titul? Hokejová Kometa může psát dějiny

Nabitý program je skutečně pro jeho následovníky překážkou, nicméně na stadion občas vyrazí. „Máme permanentky, tak s kluky jdeme, když je volno. Určitě se budeme dívat v televizi i na utkání s Baníkem a držet palce,“ tvrdí útočník Miroslav Forman.

Fotbalová Sparta se dostala na led například při posezonních radovánkách. Ale… V současném týmovém „Babylonu“ se nadšenci do hry s pukem hledají těžko. V Rumunsku, Srbsku, Turecku či Africe totiž hokej nepatří zrovna ke šlágrům.

Fotbalisté na bruslích

Výjimkou je tak snad jen Lukáš Vácha, který to umí s hokejkou a na led se dříve chodil sklouznout třeba s Bořkem Dočkalem či Romanem Bednářem.

Leoš Čermák se raduje z vítězného titulu Komety.
Změny v extralize. Kdo přes léto nejvíc posílil?

Základna šikovných fotbalistů na bruslích však byla v minulosti širší. „Jirka Novotný chodí dodnes do Letňan. Výborně hráli i Ivan Hašek nebo Horst Siegl,“ chválí Richter.

Kamarádství a vzájemná podpora napříč Prahou 7 (potažmo 9, kam se hokejisté přesouvají na zápasy) se tak již dnes příliš nenosí.

Začne zase někdy platit Sparta, jedna parta?