"U Pavla Koláře jsme byl dnes, ještě za ním půjdu zítra a ve středu uděláme rozhodnutí," řekl Ručinský novinářům. Reprezentační kouč Vladimír Růžička však přiznal, že start zkušeného útočníka příliš reálně nevidí. "Je to na hraně, je to velký risk. Spíše počítám s horší variantou," přiznal Růžička.

Ručinský se ale snaží zůstat optimistou. "Je pravda, že nějaké zdravotní problémy mám a finále jsme dohrával se sebezapřením a pod injekcemi. Pavel je ale kouzelník a řekli jsme si, že tomu dáme ještě den," uvedl útočník, který se v této sezoně vrátil do reprezentace po více než osmi letech.

Jednoho z klíčových hráčů Severočechů trápí problémy s nateklým nervem v oblasti páteře. "Dostal jsme pár ran a nerv natekl. Kvůli tomu mi teď brní celá ruka a vystřeluje mně to do ruky, ve které nemám sílu," popsal Ručinský své problémy. V krajním případě mu hrozí i operace. Každý volný den mu pomáhá, ale jeho stav se zatím razantně nezlepšuje.

Těšil se, ale není sobec

Nejstarší hráč aktuálního kádru počítá s tím, že hrát na MS bude jen v případě, že se jeho stav výrazně zlepší a bude fit. "Pokud budu cítit, že nejsem stoprocentní a nejsem na tom zdravotně tak, že bych mohl mužstvu pomoct, ale spíše ublížit, tak nemá cenu, abych tady byl. Pak by bylo lepší, aby hrál někdo zdravý a v lepší kondici," řekl Ručinský. Na možný start na domácím MS se přitom těšil. "Nemá ale smysl to lámat přes koleno. Je to velký turnaj," podotkl.

Ručinský si na světovém šampionátu v domácím prostředí zahrál již v roce 2004. "Letos by to bylo nádherné zahrát si v Praze ke konci kariéry. Těšil jsem se, ale nejsem sobec, abych tady zůstal jen proto, že jsme se těšil. Člověk musí koukat na mužstvo a celý národ, pro Českou republiku to bude velká věc," uvedl Ručinský.

Trenér Růžička si od jeho nominace sliboval vedle výkonů na ledě velkou pomoc v kabině a na střídačce. "Jeho charakter je perfektní. V tomhle by nám určitě chyběl. Pokud by nehrál, museli bychom ho nahradit. Nedá se nic dělat, u hokeje zranění bývají," řekl Růžička. Přiznal, že se možného zranění čtyřiačtyřicetiletého útočníka obával. "Byl hodně využívaný, Litvínov na něj sázel a vyplatilo se mu to. Věk ale nikdo nezastaví," uvedl Růžička.