Jágrův výlet do Číny má souviset s propagací blížící se zimní olympiády v Pekingu a jejího hokejového turnaje. Navíc: do Říše středu mají namířeno také kladenští junioři, aby se tam družili se svými čínskými vrstevníky a šířili hokejovou osvětu.

České Budějovice - Kladno 2:4, Jaromír Jágr dal všechny čtyři branky Kladna a pojistil postup do extraligy po pěti letech.
Fenomenální Jágr dal čtyři góly. Kladno je po pěti letech zpátky v extralize

Osud bývá vrtkavý nedávno se středočeský klub plácal ve druhé nejvyšší soutěži a stál před krachem, dnes jsou Rytíři v centru dění a jejich šéf si potřásá rukou s mocným Si Ťin-pchingem.

Návrat krále

Nechme teď politiku stranou. Uplynulé týdny se opravdu nesou ve znamení velkého návratu Kladna na tuzemskou scénu. Tradiční hokejová bašta z extraligy zmizela před pěti lety. V reprezentaci i v NHL zářila řada výborných kladenských odchovanců, sám klub ale paběrkoval. Až pod Jágrem se věci začaly měnit k lepšímu.

Kladno - Chomutov, oslavy domácího postupu do extraligy. Chceme Jágra na bankovce mít, hlásil kladenský kotel.
Kladno na závěr baráže prohrálo s Chomutovem. Oslavy si ale pokazit nenechalo

Pro „znovuzrození“ byl klíčový Jágrův trvalý návrat ze zámoří. Když ještě hrál v NHL, mohl klub řídit jen na dálku, zatímco od loňského ledna už na všechno dohlíží osobně. „Na začátku sezony nám moc lidí šanci nedávalo,“ podotkl Jágr. Realita? Po zdravotních trablech se v 47 letech dokázal vrátit úchvatně: v baráži dal deset gólů.

Dřina však nekončí, udržet se mezi elitou bude pro skromnou středočeskou organizaci ještě náročnější.

„Jedna věc je dostat se do extraligy, ale druhá odehrát tam důstojně sezonu. Jako majitel musím přemýšlet jinak než hokejisté, v hlavě mi tam toho šrotuje mnohem víc,“ uvědomuje si Jágr. Aby z námluv Rytířů s nejvyšší soutěží nebyl jen přechodný flirt, ale trvalý vztah, musí klubový boss zajistit rozpočet, sponzory, kádr. Prostě naprosto všechno. „Máme některé hráče podepsané a některé ne. Byl bych rád, kdybych se s některými domluvil, ale je to byznys,“ řekl Jágr.

Kladno porazilo Piráty 2:1 dvěma góly z hokejky Jaromíra Jágra.
Jágr týmu bezmezně věřil. Že je nejlepším střelcem baráže, to prý čekal

Dá se předpokládat, že složení mužstvo přes léto neprojde masivními změnami. „Celkově nechceme kádr moc měnit. Myslím, že skoro celý tým zůstane pohromadě a chtěli bychom ho doplnit maximálně o tři čtyři hráče,“ uvedl po úspěšné baráži jeden z dua kladenských trenérů David Čermák.

Po svém návratu z Kanady se parádně rozehrál Tomáš Plekanec, celá sezona se povedla Petru Vampolovi (ten přitom chtěl už loni končit s kariérou), prosazovali se i mladí hráči. Jenže hlavní věcí pro zdárnou extraligovou budoucnost Rytířů bude to, zda se Jágr rozhodne pokračovat na ledě.

Bude hrát dál?

Nejde přitom jen o góly a přihrávky uctívaného veterána, ale především o jeho celkový vliv na spoluhráče. V uplynulém ročníku bylo znát, že s Jágrem v sestavě nebo alespoň na střídačce hraje Kladno se zřetelně vyšším nasazením. Kdo by si také troufl ulejvat se přímo před zraky velkého šéfa?

Stranou nelze nechat ani fakt, že legendární číslo 68 je nenahraditelný tahák pro fanoušky a blyštivý marketingový klenot pro celou soutěž. „Uvidíme. Nic neslibuju, ani neříkám ne. Záleží, jak se budu cítit, jaké budeme mít mužstvo a jak se nám bude dařit,“ vyjádřil se Jágr. Napíše tenhle velikán další kapitolu bohatých dějin hokejového Kladna?

InfografikaZdroj: Deník

Nikita Kučerov
Lepší než Jágr? Student Kučerov školil celou NHL