Možnou budoucí hvězdu Washingtonu stejně jako například kapitána Dominika Kubalíka po prohře 2:5 velmi mrzelo, že Češi poté, co ve druhé třetině dokázali vyrovnat na 2:2, o pouhých 27 sekund později inkasovali potřetí.

ČTĚTE TAKÉ: Výprask na úvod. Dvacítka dostala lekci od Švédů, dva góly Vrány nestačily

"Po našem vyrovnání jsme polevili a hned jsme znovu prohrávali, což našemu výkonu rozhodně nepomohlo. Tady je vidět, jak je hra rychlá, koncentrovat se musíte každou sekundu," zlobil se Vrána s vědomím, že Češi mohli favorita potrápit více.

"Švédové byli hratelní jako každý tým. Jde jen o to, jak k tomu přistoupíme my. Jak to odehrajeme. Myslím, že první dvě třetiny byly dobré. V té třetí nám to trošku uteklo," podotkl hráč švédského Linköpingu.

Češi se přitom ve druhé části dokázali oklepat z nevydařeného závěru první třetiny, kdy dvakrát inkasovali. "Do zápasu jsme rozhodně nevstoupili podle představ. Dostali jsme dva úplně zbytečné góly," řekl Kubalík. "Hra už od začátku nebyla dobrá. Ve druhé třetině jsme se sice možná dostali na chvíli zpět do hry, ale už v první přestávce jsme měli velmi důrazný pohovor s hráči," konstatoval trenér Miroslav Přerost.

Promluva do duší sice nejprve zabrala, Jakub Vrána dvěma trefami vyrovnal na 2:2, ale hned vzápětí šli Švédové opět do vedení. A na ledě byl v tu dobu i Kubalík. "Mrzí mě to o to zvlášť, že u toho byla moje lajna. Celé střídání mělo být z naší strany mnohem koncentrovanější," sypal si popel na hlavu útočník Plzně.

Trenéra Přerosta výkon zklamal

Od té doby už Češi tahali za kratší konec. "Když se Švédové dostanou na koně, je těžké je dohánět. Měli jsme začít lépe už od začátku a celý zápas mohl vypadat jinak," uvědomoval si Kubalík. "Nedařily se nám moc přesilovky. Střelba tam byla, ale chyběl nám větší důraz a tlak do branky," poukázal Vrána na tři nevyužité početní výhody. Švédové naopak v přesilovkách vstřelili dva góly.

Trenéra Přerosta výkon svěřenců zklamal. "K první pětce se ostatní formace příliš nepřipojily, pokračovali jsme ve fatálních ztrátách kotoučů. S takovouto hrou jsme zkrátka nemohli počítat s výhrou," uvedl Přerost, který vede českou dvacítku na pátém MS.

Spokojený se svým výkonem nebyl ani brankář Vítek Vaněček. "Chytalo se mi sice docela dobře, ale dostal jsem pět gólů. To je zkrátka moc. Měl bych příště pochytat něco víc. Na zápas celkově musíme jako tým co nejrychleji zapomenout a zabrat v druhém utkání," uvedl Vaněček, který si připsal 22 úspěšných zákroků.

Prohru se Švédy musí hodit za hlavu

Potřetí v řadě se tak opakoval scénář, kdy česká reprezentace na úvod juniorského šampionátu prohrála. "Kdybych věděl, čím to je, tak už bychom znovu neprohráli," podotkl s hořkým úsměvem kouč Přerost. "Bohužel se to opakovalo. Ale už nad tím nemůžeme přemýšlet. V sobotu nás čeká těžký duel se Švýcary, pak máme nevyzpytatelné Dány a my si to tedy do té doby musíme srovnat v hlavách," řekl.

To si dobře uvědomují i samotní hráči. "Utkání se Švédy bychom měli rychle hodit za hlavu, vyspat se z toho. Ráno nás ještě čeká trénink a od té doby už musíme směřovat vše k dalšímu zápasu se Švýcarskem," uvedl Vaněček.

Pro Švýcary to bude vůbec první vystoupení na turnaji. A co by podle trenéra mohlo na dalšího náročného soupeře platit? "To, co jsme chtěli hrát proti Švédům. Především jednoduchost, rychlé rozehrávky, přechod do útočného pásma. To dělá problémy všem soupeřům, ale musíme takový hokej předvádět," uvedl Přerost. "Musíme se dívat dopředu. Švýcaři hrají takovým divným systémem. Myslím, že hodně kopírují Kanadu. Když se na ně dobře připravíme, tak vyhrajeme," dodal Vrána bojovně.