"Nebylo to dobré. V pátek musí být na ledě úplně jiný mančaft a hrát daleko lépe. A celý zápas, ne jen dvacet minut," řekl Plekanec novinářům po utkání ve Znojmě, které Češi prohráli vysoko 2:7. "Nedá se říct, že by nás Švédové překvapili nebo že by byli až o tolik lepší. My jsme jim to ulehčili a nehráli jsme dobře. Musíme hrát také více disciplinovaně a nedělat fauly v útočném pásmu," poukázal na sedm vyloučených hráčů.

Seveřané hned tři početní výhody využili. Prosazovali se hlavně po střelách od modré čáry a následných tečích či dorážkách. "Je pravda, že oni všechno stříleli na branku, tečovali. S tím brankář nemůže nic dělat. Musíme být více v drahách střel a odstavovat hráče před brankou. Byly tam teče, ale zasloužili si je. Protože si pro to šli," ocenil Plekanec výkon soupeře.

Hrát až do konce

Třiatřicetiletý útočník věří, že českému týmu i jemu osobně pomohou ke zlepšení další tréninky. "Dlouho jsme nehráli (já a Pastrňák) a myslím, že to bude jen lepší. Měli jsme za sebou jeden trénink, jedno rozbruslení. Já bych z toho nedělal závěry. Bude to lepší," řekl Plekanec. Závěr, ve kterém soupeř zvýraznil své vítězství, se mu ale nelíbil. "Nesmí se stát, že to takhle odevzdáme. Musíme hrát až do konce, i když to nejde a nedaří se spousta věcí," řekl.

Dnes definitivně padla možnost dalšího posílení reprezentace o hráče z NHL, Plekance to ale nechalo klidným. "Myslím, že se o tom zbytečně moc píše. Kluci jsou zranění a nemají štěstí, aby jim drželo zdraví po celou dobu. Nemá cenu to řešit. Kdyby byli zdraví, tak jsem si jistý, že spousta z nich přijede, ale bohužel," řekl kladenský odchovanec, který se chystá na deváté MS v kariéře. "Kluci, kteří jsou tady, mají za sebou výborné sezony a věřím, že to bude příště lepší," dodal Plekanec.