Že čtrnáct let působil ve Slavii, rivalovi a Spartu nemusí? Nic takového.

"Pro mě je to především série, ve které se hraje o postup do finále," řekl.

"Ale nebudou to normální zápasy, to rozhodně ne," poznamenal Kalous.

Ke Spartě ho přitahuje spíš vztah v osobní rovině. Dlouhé roky kamarádí se současným koučem holešovického celku Josefem Jandačem, s nímž se v sezoně 2012/2013 potkali i na střídačce Lva.

"Známe se léta. I teď jsme spolu před sérií mluvili, ale probírali jsme spíš organizační záležitosti. Sázky, hecování? To ne. Opravdu se to neslo jen v organizačním duchu," usmál se Kalous.

Kamarád Jandač mu rovněž přichystal i jednu nepříjemnou vzpomínku.

Když listuje pamětí svých trenérských zážitků se Spartou, rychle mu padne na ránu rok a půl starý výprask 3:8 z Holešovic. "První gól jsme dostali snad hned z prvního buly. Asi tahle osmička se mi nejdříve vybaví mezi zápasy z poslední doby," řekl Kalous.

Sparta poskládala kvalitní tým

Aby se podobný výbuch neopakoval v play off, bude si Třinec muset dát pořádný pozor hlavně na přesilovky soupeře. Ty jsou výstavní disciplínou Sparty v celé sezoně a i Ocelářům v nich ve čtyřech zápasech základní části nastřílela osm gólů.

Podle Kalouse by byl nejlepší prevencí co nejnižší počet trestů.

"Nedělat zbytečné fauly by bylo samozřejmě nejlepší, ale nějaký faul uděláte vždycky. Jinak jsme se přesilovým situacím teď v přípravě před sérií hodně věnovali. Teprve zápasy ale ukážou, jak budeme schopni té obrovské síle sparťanských přesilovek čelit. Tam hrozí opravdu velké nebezpečí," řekl Kalous.

Podle něj letos Spartě dozrál několik let budovaný tým do špičkové kvality. "Jsou tam zkušení hráči z reprezentace, mladí dravci. Skládali to několik let a ta kompaktnost je na hře vidět. Systémově jsou sehraní, zdobí je neskutečná produktivita. Opravdu si myslím, že má nejsilnější kádr za poslední roky," řekl Kalous.

S každým přibývajícím zápasem v play off roste i napětí a očekávání třineckého trenéra. Vnímá, že třinecká veřejnost se na sérii se Spartou těší. "Jsme ve stavu nejvyšší pohotovosti. Pro diváky to je samozřejmě vysoce atraktivní, ale já říkám, že pro mě to je hlavně boj o finále," dodal Kalous.