„Přichází to, pro co jsme celou sezonu pracovali. Konečně je to tady, v úterý se to rozběhne a všichni se těšíme,“ řekl trenér Slezanů Václav Varaďa.

Cítíte mravenčení nebo nervozitu? Přece je to vaše první play-off v roli trenéra.
To si nijak nepřipouštím, ale vím, že den prvního zápasu bude pro kluky speciální. Od rozbruslení, po obědě možná budou mít problém na hodinku usnout, odpočinout, protože se jim hlavou budou hnát tyto věci. Ale budou natěšení. Tohle bude série, kterou normálně nevidíme. Od bodyčeků, blokování střel až po brankářské zákroky. Důrazu bude také více než v základní části. Věřím, že kluci jsou na to připraveni a odevzdají maximum pro to, abychom postoupili. Ale neříkám, že se to povede ve čtyřech utkáních. Třeba to bude v pěti, šesti nebo se to protáhne až do sedmého. To uvidíme, měli jsme s nimi v sezoně vyrovnanou bilanci, takže víme, co nás čeká.

Jak velkou výhodou je, že začínáte doma?
Jsme rádi, že jsme třetí místo uhájili. Věříme, že nás fanoušci poženou dopředu a budou naším šestým hráčem, i když nám to třeba nepůjde. I díky nim totiž můžeme špatně se vyvíjející zápas zvrátit. V Pardubicích to tak bude, doufám, že u nás také.

Nyní jsou Pardubice v dobrém rozpoložení, což dokumentuje i vaše poslední vzájemné měření sil, kdy Dynamo vyhrálo 6:2. Pro vás to ale byl zápas blbec, že?
To utkání nám nevyšlo a sešlo se tam toho víc, počínaje brankáři, kteří pustili lacinější branky, nebo nasazením. Daly nám lekci z produktivity. V naší hře chybělo více faktorů, ale víme, že teď k tomuto výpadku dojít nemůže, to by nás mohlo stát postup.

Trenér Miloš Říha.
Uznávaný kouč Miloš Říha: Český hokej teď potřebuje víc osobností

V poslední fázi základní části vám tolik nešly přesilovky. Zjistili jste příčiny?
Víme o nich, ale nerad bych je říkal do novin, aby se na to pardubický tým nesoustředil. I když asi budou mít zpracován důkladný rozbor, stejně jako my. My se samozřejmě zaměřujeme na to, v čem nás tlačila bota, a věřím, že v play-off to bude lepší.

Jaký je zdravotní stav týmu? Budete mít všechny hráče?
Snad ano. Teď tomu tak není, někteří doléčují menší zdravotní problémy typu virózy a nachlazení. Ale věřím, že během neděle či pondělí budeme mít celý tým kompletní.

Budete si opět pomáhat spoluprací s farmářským klubem ve Frýdku-Místku?
Vybrali jsme si hráče, u kterých jsme přesvědčeni, že v případě výpadku by nám mohli pomoci. Jde převážně o kluky, kteří už za nás hráli, ale také jiní Bajtek, Klimša, Pechanec. Chceme, aby se cítili jako doma, využívají vše, co hráči v sestavě, budeme je sledovat a trénovat s nimi tak, aby měli chuť, drajv a byli připraveni zastoupit hráče podobného typu. Na tom nám záleží. Pokud k tomu dojde, může je to nakopnout. A třeba se někdo objeví i v prvním utkání. Je to otevřené.

Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí
Liberec je ve čtvrtfinále play off! Spartu porazil i potřetí

Řešili jste nějak nájezdy, které vám moc nejdou, byť ze tří vítězných jste dvakrát uspěli zrovna s Pardubicemi?
Takže nám jdou…

S Pardubicemi ano.
(smích) Děláme nájezdy a cvičení tomu přizpůsobené. Je pro nás povzbuzením, že jsme je dvakrát na nájezdy dali, také to může hrát roli.

Na závěr ještě věc, která také Třincem rezonuje. Řešíte téma Jágr?
S Jaromírem jsem mluvil před koncem základní části, ale v té době se necítil, aby za nás nastoupil. Pak došlo navíc k jeho zranění. V této chvíli to neřeším, není v sestavě Kladna, nebo je v uvozovkách. Nechal bych to na něm, ať pomůže Kladnu, na kterém mu záleží. Jsem ale přesvědčený, že by nám ve speciálních týmech pomohl a zvedl by některé naše hráče. Bylo by pro nás prospěšné, kdyby se tu objevil.

Každý ví, jaký je to hráč, ale zároveň nebyl to pro něj problém, hrát najednou play-off extraligy, navíc po pauze?
Museli bychom jeho vytížení a zatížení v utkání upravit. Myslím si, že někdy to hráči mají obtížnější v nižší soutěži, kde dovednostní kvalita není taková jako v extralize. Tady by mu to mohlo vyhovovat. Ale nechci předjímat. Mají před sebou svou sérii s Budějovicemi, kterou chtějí zvládnout, ale budou to mít těžké. Když jim to nevyjde, řešili bychom jeho zapojení se v Třinci.

Andrea Stramaccioni
Čtenáři Deníku si udělali legraci ze Stramaccioniho. Přečtěte si jejich vtipy