V neděli padla uzávěrka přestupů, on jednal až do noci, ale na příchod vyloženě „last minute" nakonec nekývl. „Pořád věřím na předkolo. To je můj cíl, náš cíl," říkal unaveným hlasem.

Ne, pozor, v závěru týdne se nenudil. Tým přes víkend vylepšil o dvě jména. Teď už do něj nijak zasáhnout nemůže, padla závora. Musí už jen čekat a modlit se, že rozhodnutí, která udělal, byla správná.

Jak moc byly poslední lednové dny hektické?
Hodně. Jednali jsme až do neděle do večera, ale tam už jsme nic neudělali. Myslím, že těch změn bylo docela dost jak v realizačním týmu, tak v hráčském kádru. Zase jsme nechtěli dělat moc velkou divočinu. Beru to tak, že uklízím a ten úklid už končí.

Takže teď jste s kádrem i realizačním týmem vy sám spokojen?
Ano, jsem. Někteří museli odejít, protože nebyli loajální. Trochu mi vadilo, jak se o jistých věcech psalo v novinách. Ale zkrátka lidi, co jsou pryč, odejít museli. Věřím, že ti, co přišli, budou pro tuhle firmu pracovat tak, jak mají.

Teď narážíte na nečekaný odchod vedoucího mužstva Petra Mudrocha, který vzbudil docela dost emocí?
Asi tak.

A nějaký další komentář byste k jeho konci uvést nechtěl?
Nechtěl.

Tak jinam. Proč jste se rozhodli angažovat k týmu jako asistenta právě Andreje Potajčuka?
Přišel na přání trenéra Draisaitla. Jako hráč posbíral hrozně moc zkušeností, působil i tady v Česku, v KHL trénoval, dělal tam i manažera a Peter si ho přál získat. Děláme všechno, abychom tuhle sezonu zachránili.

Potajčuk působí na první pohled hodně optimisticky. Tenhle svůj pohled má přenést i na hráče.
Abych řekl pravdu, tak ho neznám, ale doufám, že to tak bude.

První desítka ztracená není

Konzultovali jste s ním i příchod Dmitrije Monji z KHL?
Konzultovali.

V Novosibirsku prý upadl v nelibost trenéra, moc nehrál, proto ani jeho čísla nevypadají tak dobře jako v minulých dvou sezonách…
Spoléháme na to, že právě o to větší bude mít chuť se tady ukázat. Má u nás smlouvu do konce sezony, věřím, že nám pomůže. S trenérem jsme se domluvili, že ho chceme, tak je tady.

A s ním by mohla zase začít dávat góly i Nahodilova formace?
Já nejsem trenér, platím trenéra, ale já to nejsem.

Kvůli nějakým kvalitám jste Monju ale asi kupoval, ne?
Ano, kvůli něčemu ano.

Myslíte, že by Pardubice mohly přeci jen ještě zabojovat o místo v první desítce, nebo tahle meta je už s devítibodovým mankem ztracená?
Věřím, že ano, že tenhle tým to může zvládnout. Jsem realista, vidím, jak to v tabulce vypadá. Ale pořád věřím na předkolo. To je můj cíl, náš cíl.

K tomu budou muset ale Pardubice vyhrát třeba pět, šest zápasů po sobě. A v sezoně nezvládly ještě ani tři výhry v kuse…
Já vím. Pořád mě strašně mrzí naše porážka s Mladou Boleslaví, a proto jsme i tým rozšířili. Je mi jasné, že potřebujeme šňůru výher a udělali jsme pro to všechno. Snad se to povede.

Je nějaká naděje, že by po reprezentační přestávce naskočil zraněný Tomáš Rolinek?
Máme nějakou spolupráci s nemocnicí v Berouně, tak tam bude teď po operaci rehabilitovat. Přesný čas jeho návratu na led teď říct nedovedu, ale rozhodně nebudeme chtít nic uspěchat.

JAK PAVEL ROHLÍK BUDUJE SVOJE IMPÉRIUM

  • PŘÍCHOD DRAISAITLA
    Po svém nástupu vyhlásil pardubickou cestu. Hráči, trenéři… Všechno z místních zdrojů. Nakonec záměr přehodnotil a z gauče stáhl nezaměstnaného kouče Petera Draisaitla. Německý mistr bonmotů vyžaduje přísnou disciplínu, s nikým a ničím si nebere servítky. Není čaroděj, ale zlepšení ve hře dozadu u Dynama vidět je. Rohlík musel utratit hodně peněz, když ho vyfoukl Spartě i Němcům. Ale tahle investice se nakonec může vyplatit.

  • KLID V BRANKOVIŠTI
    Rohlík se stal jasným vítězem trejdu s Chomutovem. Ne, že by si brankáři Maxwell a Kristan prořezávali u auta pneumatiky, ale k přátelskému stavu měli asi tak blízko jako polárkový dort a ústřední topení. Kristan, který byl poslední dobou totálně z formy, šel pryč. Dynamo ho vyměnilo do Chomutova za pohodáře a flegmatika Kopřivu. Vladimír Růžička si teď hodně drbe hlavu. Kristan v aktuální formě není muž, který sám vyhraje zápas.¨

  • RAPÁČ ZA SVOBODU
    Jakub Svoboda bruslil, makal, dřel. Jenže za 28 zápasů dal jen 4 góly. Od pomalu největší letní posily se čekalo zkrátka víc a Rohlík s ním neměl trpělivost, poměr cena x výkon byl pro Dynamo hodně nevýhodný. Místo něj přivedl ze Slovenska neznámého Branislava Rapáče. Jde sice o odlišné typy hokejistů, ale co se týká bodové produkce, jsou na tom zhruba podobně. Tady ale hlavně Pardubice ušetřily peníze, co se hodily na další posily.

  • PODEPSAL SÝKORU
    První půlku sezony to moc nevypadalo, ale zkrátka je to fakt. Když Petru Sýkorovi najdete vhodné spoluhráče, je to klíč k bodům, tady odvedl famózní práci Richard Král. Jakmile Sýkora ukázal, že i v 37 letech dovede ládovat gól za gólem, Rohlík s ním okamžitě vyjednal podpis nové smlouvy. Čekat u něj do března? To by mohlo být velké riziko. Pardubice ho pořád extrémně potřebují. A teď ještě podobnou akci provést s Maxwellem…

  • DVA POSLEDNÍ PŘÍCHODY
    Poslední víkend, kdy končily přestupy, přivedl Rohlík dvě jména. Matěj Beran je ve 22 letech pořád hodně nezkušený útočník. Ale má centimetry, hrál v Kanadě, umí přitvrdit. Na mladé hráče má pardubický GM navíc nos, vzpomeňte na Ščotku, od kterého taky nikdo moc nečekal… A Monja? Viděli jste už Rusa, co by nezvládal skvěle bruslit a neuměl to s hokejkou? Vždy jde jen o to, sebrat odvahu a věřit, že tady zkrotíte jejich občas divokou povahu.

  • OBČAS ŠLÁPNE VEDLE
    Hráčský kádr předělává zajímavě. Ale jinak občas dupne jak slon v porcelánu. Příchod Aleše Javůrka na post marketingového manažera a následný bleskový vyhazov byl úlet. Navíc teď Rohlík odvolal Petra Mudrocha z pozice vedoucího mužstva. Na to má právo, jenže nevysvětlil důvody. Netransparentnost přiživila různé „zaručené" zprávy. Chudáka Tomáše Hrubého, svého švagra a nového vedoucího mužstva, tak vystavil na pranýř s drby.