Dynamo uspělo v dostizích o únik baráži, do které spadl po Karlových Varech mistr z Litvínova.

"Ona je sranda hrát čtvrtfinále, semifinále nebo i finále za stavu 3:3, na to se těšíte. Jdete s chutí do toho. Ale tady nevíte, co vás čeká. Představujete si i ty horší chvíle a možnosti, pokud se zápas nezvládne. Teď je to obrovská úleva," řekl Rolinek novinářům.

"Každý si musí uvědomit, že takové zápasy už nechce hrát," poznamenal velezkušený útočník.

Pardubice se nemusely ohlížet na výsledek Litvínova na ledě Vítkovic, kde Severočeši vyhráli také 4:2. Od nedělního předposledního kola věděly, že jim stačí získat s jistým účastníkem baráže Karlovými Vary dva body a nepodařená sezona pro ně skončí na dvanáctém místě, ale bez nervů dalšího boje o záchranu.

Podle Rolinka bylo celý týden cítit v kabině napětí. "Sice jsme to měli ve svých rukách, je dobře, že jsme se nemuseli ohlížet na druhý zápas, ale všichni si to museli uvědomit. A tak jsme k tomu i přistoupili. Když jsme prohrávali 1:2, každého zase na střídačce napadaly černé myšlenky, protože už jsme letos několik zápasů nezvládli, ale nakonec to dobře dopadlo," prohlásil.

Zkušení lídři na klíčový poslední duel tým chystali. "Projevy tam byly, my zkušenější jsme si vzali slovo. Snažili jsme se ke klukům mluvit a povzbuzovat je, protože jsou tu mladí, kteří tak těžké a psychicky vypjaté zápasy nehráli. Spadnout do baráže, to už nevíte, co se bude dít, jestli vůbec budete hrát příští rok extraligu," dodal Rolinek.

Karty v rukou pardubických hráčů ponechala hlavně trefa Petra Čáslavy dvě sekundy před koncem duelu už úvodního kola play out doma proti Litvínovu. Dynamo díky ní vyrovnalo na 3:3, následně vyhrálo v nájezdech, mohlo si dovolit i prohrát v odvetě na severu Čech a mělo lepší bilanci ve vzájemných zápasech.

Pochvala pro fanoušky

"Tam jsme byli opravdu kousíček od baráže. Já ten zápas sledoval v hledišti a byl to šok. Měl jsme hlavu v dlaních. Když to za tohoto stavu v hledišti nemůžete ovlivnit, tak už si myslíte, že je konec," popisoval své pocity Rolinek, který se po zranění vrátil až na poslední tři zápasy sezony. "'Časy' byl spasitel v ten moment a v posledním zápase už se o to zasloužil celý tým."

Bývalý hráč Magnitogorsku, Ufy i Sparty, který jako kapitán dovedl českou reprezentaci před šesti lety ke zlatu na mistrovství světa v Německu a vstřelil i vítězný gól ve finále s Ruskem, už by takovou zkušenost nerad prožil. "Já jsem těžší sezonu nezažil. Zažil jsme nějaké play out, ale to už jsme měli nahráno a navíc padal do baráže poslední tým extraligy," podotkl Rolinek, který s Pardubicemi získal v roce 2005 titul.

Pardubice se podle něj musí z nevydařeného ročníku poučit. "Mohlo být i hůř, jenže padli jsme na velké dno. Celá sezona byla z naší strany opravdu špatná," uznal.

"Musím se zmínit o našich fanoušcích, i když samozřejmě nebyli spokojení. To nebyl nikdo. Ale podpora, kterou nám vytvořili v play out, to jinde není," ocenil Rolinek.

Co bude dál? Chce si pořádně odpočinout a do další sezony má zcela jiná očekávání.

"Můžu slíbit, že moje budoucnost bude taková, že z osobního hlediska ji budu mít příští rok určitě lepší než letos. Musíme se na to připravit. Je důležité, aby lidi, kteří jsou za to zodpovědní, si sedli a postavili tady kádr tak, aby se tady začalo něco budovat. Nějakým hráčům končí smlouvy, tak aby podepsali charakterově dobré hráče, aby si to sedlo," dodal Rolinek.