"Na tu prohru ze třetího utkání jsme zapomněli hned včera večer. Řekli jsme si, že musíme hrát dneska jinak, chtěli jsme zachovat více chladnou hlavu, což se nám také povedlo," řekl novinářům Kadlec.

"Včera v první třetině nám tam jezdili pořád dva na jednoho a tři na dva, byli jsme moc vybláznění a hráli jsme jak někde na rybníku. Když nemáme puk, tak tam nemůžeme vletět. Dneska tam ty situace už nebyly," porovnával.

V herně velmi vyrovnané bitvě tahala 'Škodovka' ještě v úvodních vteřinách třetí třetiny za kratší konec provazu. Sparta byla za střeleckou převahu odměněna v 35. minutě přesilovkovou trefou Miroslava Formana. Jenže právě úspěšný střelec pak selhal krátce po druhé přestávce při dorážce do odkryté branky, kdy ho vychytal Matěj Machovský.

"Ten začátek třetí třetiny byl asi zlomový pro celý zápas. 'Machy' tam vytáhl perfektní zákrok a kluci z protiútoku dokázali vyrovnat. Kdybychom tam místo toho dostali gól na 0:2, bylo by asi těžké to otočit," přemítal Kadlec, jenž si pak připsal asistenci u vítězné trefy Ondřeje Kratěny těsně před polovinou třetího dějství.

Ocenil Hollwega

Nepřehlédnutelnou postavou plzeňského celku byl Ryan Hollweg. Dvaatřicetiletý důrazný forvard měl velkou šanci za stavu 1:1, kdy ho o gól obral sparťanský gólman Tomáš Pöpperle, ale především se jako obvykle zarýval soupeři pod kůži tvrdostí v osobních soubojích. A velkou porci dobře odvedené práce ukázal i v oslabeních.

"On to Ryan takhle brání i v tréninku. Chodí do toho po hlavě a zblokuje spoustu střel. Pro nás je to obrovský přínos. Zejména v play-off, kde ty přesilovky rozhodují," ocenil Kadlec spoluhráče, který má na kontě 242 startů v NHL za New York Rangers, Toronto a Phoenix.

Kadlec zase patřil dlouhá léta neodmyslitelně ke Slavii, v níž hokejově vyrostl. Dobře tak pamatuje třaskavou atmosféru pražských derby, ale jako bývalý slávista souboje se Spartou nevnímá. "Ani ne. Jsem teď v Plzni a především se toužím dostat do finále," uzavřel Kadlec.