„Národní mužstvo se neodmítá," řekl Vůjtek v rozhovoru s ČTK.

Má pravdu, o to víc, že se už v minulosti málem stal českým reprezentačním koučem. Teď přichází jako zkušená „klidná síla" ve věku 68 let. Na kontě má řadu úspěchů, třeba dva ruské tituly s Jaroslavlí nebo senzační stříbro s týmem Slovenska na mistrovství světa v roce 2012.

A tak jsou reakce fanoušků na jeho příchod vesměs pozitivní.

Jaké problémy může Vůjtkovo jmenování (možná) přinést? První, co člověka napadne, je věk. Už na Slovensku se ke konci Vůjtkovy éry psalo o tom, že jinak uctívaný kouč nemá dost energie, aby nastartoval skomírající mašinu slovenského hokeje. A když se podíváme, kolik je Vůjtkovi let, zní řeči svazového šéfa Tomáše Krále o hledání řešení pro budoucnost trochu zvláštně.

„Dáváme přednost dlouhodobému řešení před nějakým provizoriem," říkal Král minulý týden po definitivním Růžičkově pádu. A dodal, že by mu ani nevadilo, kdyby dotyčný nový trenér působil i v klubu. „Nic jiného nám asi stejně nezbude," uvedl Král. A výsledek? Vůjtek bude působit jen u „repre", smlouvu dostal na jediný rok.

„Žádná naše interní dohoda o možném prodloužení zatím není, já však nerad uzavírám delší smlouvy. Je lepší uzavřít krátkodobou. Když se potom daří a je oboustranná spokojenost, tak není problém se bavit o prodloužení spolupráce," vysvětloval Vůjtek.

Dalším důvodem podle svazu je fakt, že příští rok se koná konference ČSLH a bude se volit svazové vedení. Budoucí Vůjtkovo působení (nebo jmenování jeho nástupce) tak bude řešit nové vedení. Tak jako tak to částečně budí dojem úctyhodného, ale přesto provizorního řešení. Vůjtek při vší úctě nezaručuje dlouhodobou koncepci, kterou český hokej včetně reprezentace tolik potřebuje.

Ale co jeho realizační tým? Pozitivní bude, pokud Vůjtek splní, co zatím naznačuje, a vezme si k sobě mladší trenéry, kteří by vedle něj mohli získat zkušenosti a postupně třeba převzít jeho místo. „Ještě to nemám ucelené, tak nemá smysl něco prozrazovat. A nevím, zda ti, které mám v hlavě, mou nabídku budou moci přijmout," řekl Vůjtek.

Založí novou éru, nebo jeho působení bude jen epizoda?