Již před samotným startem loňského draftu se jeho největší klenot Owen Power nechal slyšet, že by ještě jeden rok velmi rád strávil na univerzitě. Když se později potvrdilo, že to bude skutečně on, kdo se stane novou jedničkou nastupující generace, vložil veškerou svou budoucnost do rukou nového zaměstnavatele. Trápícího se Buffala. 

Vrátit se naposledy k hokejovým studentům a posbírat drahocenný a téměř nenahraditelný čas na ledě, nebo se naopak bez ostychu vrhnout do věčného boje o místo mezi zámořskou smetánkou? U kanadského mladíka (naštěstí) zvítězila na plné čáře moudrost. 

„Power dostal na univerzitě obrovský ice time, takového by se v Buffalu určitě nedočkal. Ten rok v Michiganu mu jednoznačně pomohl, nabyl vítězné mentality a tu budou nyní v Sabres stoprocentně potřebovat,“ řekl na adresu devatenáctiletého zadáka novinář Lance Lysowski.

David Jiříček.
Naděje na lepší zítřky? Podívejte se na mladíky, kteří mají spasit český hokej

Powerovi rok navíc na univerzitě prospěl

Téměř dva metry vysoký šikula si však navzdory skvělým individuálním výkonům svůj sen na univerzitě v Michiganu nesplnil. Šampionát nakonec utekl jeho celku v těsném semifinále, titul tak pro letošní rok putoval studentům do Denveru. 

Owen ale příliš smutnit nemusel. V 59 soutěžních kláních za poslední dvě sezony totiž postupně nasbíral neskutečných 48 kanadských bodů a stal se tak suverénně nejlepším obráncem soutěže. K tomu ještě připočtěme zlatou medaili z loňského světového šampionátu s Kanadou, účast pod pěti kruhy v Pekingu a máme na hokejového teenagera hodně slušnou vizitku. 

Po nečekaném konci michiganské univerzity se tedy pochopitelně začalo spekulovat, jestli zástupci truchlící organizace Sabres skutečně zvednou telefon a povolají mladý klenot do tak trochu nečekané premiéry. Neuběhl však ani týden a vstupní kontrakt už ležel na stole v Buffalu. 

Ikona Plzně Martin Straka s pohárem pro vítěze extraligy.
TOP 5 památných finálových bitev: Litvínovská pohádka či životní trefa majitele

Power podepsal, střihl si pár tréninků s novým mužstvem a už po pěti dnech mířil do kanadského Toronta za svým velkým debutem. Svou pouť zámořskou NHL navíc odstartoval naprosto geniálně. Po čtyřech odehraných zápasech má na kontě tři vítězství, první asistenci a Buffalo najednou ožilo nevídaným způsobem. 

„Z hlediska rozvoje to pro něj byl naprosto skvělý rok, na univerzitě se rozehrál do obrovské formy a tu nyní může potvrdit i při svých debutech v NHL. Jsem nadšený, že ho konečně vidíme v dresu Sabres,“ prozradil generální manažer Sabres Kevyn Adams. 

Nový spasitel Seattlu či Voráčkův učeň

A po žhavém zboží z michiganské univerzity nesáhlo pouze po novém nádechu toužící Buffalo, ale rovněž třeba takový nováček ze Seattlu, který ve snaze alespoň částečně zachránit jinak tragický premiérový ročník v NHL nabídl kontrakt prvnímu výběru v historii organizace a dvojce uplynulého draftu Mattymu Beniersovi.

Tomu se po boku parťáka Powera podařilo za dva roky v dresu univerzitního výběru nasbírat hned třicet branek a sedmatřicet asistencí, což mu mimo jiné vystřelilo i nominaci na nedávný olympijský turnaj v Pekingu. A nyní i první velký kontrakt mezi Krakeny. 

Matty Beniers s trofejí pro mistry světa.Matty Beniers s trofejí pro juniorské mistry světa.Zdroj: ČTK

Fanoušci Seattlu zatím letos příliš důvodů k radosti nemají, ale premiéra amerického šikuly v útoku rozhodně stála za to. Beniers si hned ve svém prvním zápase v NHL připsal asistenci, kterou navíc vyšperkoval v dalších dvou kláních premiérovými trefami před domácími tribunami. 

A kromě Buffala se tak rázem vyjasnilo i v zakletém království Seattlu. „Tolik debutů v jedné sezoně a stejně ten nejlepší vystřihne teenager z univerzity. Neskutečné,“ napsal Bob Condotta ze Seattle Times. 

A i třetí blyštivý diamant z michiganských univerzitních lavic si závěr poslední sezony mezi studenty ještě o pár týdnů prodloužil. Kanadský kanonýr a pětka loňského výběru mladých talentů Kent Johnson doslouží finiš základní části v dresu Columbusu, kde podepsal vstupní tříletý kontrakt v celkové výši 5,5 milionů dolarů. 

Další teenager se zkušeností z letošních her v Pekingu zatím odehrál za Blue Jackets tři zápasy a mezi zámořskou elitou se rozhodně neztratil. Že by budoucí kolega Jakuba Voráčka na křídle? 

Kent Johnson v dresu michiganské univerzity.Kent Johnson ještě v dresu michiganské univerzity.Zdroj: University of Michigan

„Je neuvěřitelně kreativní, svým uměním dokáže zvednout diváky ze sedaček, kdykoliv je zrovna na ledě. Jsme nadšení, že dělá další krok ve své kariéře a těšíme se na jeho růst v dresu Blue Jackets,“ řekl GM Fin Jarmo Kekalainen.