"Zápasy, kdy na vás jde hodně střel, jsou pro gólmana lepší. Když je tam hodně střel, tak nemusíte nic řešit a prostě jen chytáte puky. Když vás to trefuje, tak o to lehčí to pak je," pousmál se Francouz v rozhovoru s novináři po utkání, ze kterého si odnesl cenu pro nejlepšího hráče.

V Tissot areně to byly stylově švýcarské hodinky. "Po pravdě - já věděl, že se o ně hraje, a tak jsem se snažil," rozesmál se pětadvacetiletý gólman.

Branka, kterou inkasoval v čase 58:46 při soupeřově power play, jej ale mrzela. "Chtěli jsme vyhrát za tři body, ale nakonec bereme dva a jsme za to rádi. Před gólem byl puk dlouho u nás v pásmu, snažili jsme se ho dostat ven, ale nepodařilo se nám to a bek to hodil přes hráče. Já jsem vykoukl zleva, snažil jsem se roztáhnout, ale bohužel jsem na to nedosáhl," litoval Francouz.

Trenér Vladimír Vůjtek krátce po duelu prozradil, že Francouz si skvělým výkonem zajistil místo v nominaci na světový šampionát. Do Moskvy by na začátku května měli společně s ním odletět Dominik Furch a Jakub Kovář.

"Já ale nad mistrovstvím ještě moc nepřemýšlím. Čeká nás hodně zápasů a každý z nás, když dostaneme šanci, tak se snažíme chytat co nejlépe a vzájemně si přejeme, což je důležité," řekl gólman ruského Čeljabinsku.

Účastník mistrovství světa v letech 2013 a 2014, kde však vždy plnil roli brankářské trojky, přiznal, že trochu tušil, že šanci podívat se do Ruska dostane. "Sledujeme internet a výběr se zužoval, až jsme zůstali my tři. Důležité je, že jsme věkově kolem sebe a fandíme si," dodal Francouz, který před rokem vychytal extraligový titul pro Litvínov.