Jenže jak je pro Česko typické, citlivá debata se vede poněkud zmateně. Nejprve přišel hokejový svaz zničehonic s plánem, jak extraligu ochránit během ekonomické krize. V nejbližší době by se nesestupovalo, počet účastníků by narostl na šestnáct. „Jsem přesvědčený, že je to nevyhnutelné,“ řekl o dočasném uzavření soutěže šéf svazu Tomáš Král.

Fantomas alias Vasil Simkovič.
Až skončí Jágr, skončím i já. Snad to dotáhne do padesátky, doufá Fantomas

Kluby se mají vyjádřit do konce května, už tento týden ale na veřejnost pronikl společný protinávrh tří předních týmů Sparty, Liberce a Plzně. Jde zcela opačným směrem: počítá s postupným snížením účastníků extraligy ze čtrnácti na dvanáct při zachování přímého sestupu.

InfografikaZdroj: DeníkNení to pro fanoušky poněkud matoucí? A neměla by jednání o budoucnosti českého hokeje probíhat seriózně a nepřipomínat handrkování na tržišti?

Špatná komunikace

„Hlavní vina leží na straně svazu, který svůj návrh neprobíral s kluby, nekomunikoval. Z toho pak vznikají různé spekulace, navíc kluby jsou nyní ve vakuu, protože nevědí, co bude dál,“ komentoval to pro Deník bývalý hokejista Jakub Koreis, nyní analytik O2 TV Sport.

O snížení počtu extraligových klubů na dvanáct se opakovaně mluvilo už v minulosti. Výhody jsou nasnadě: kádry týmů budou kvalitnější, úroveň soutěže půjde nahoru, slovo „extra“ v názvu soutěže bude mít skutečně opodstatnění. Naopak představa uzavření ligy je mezi tuzemskými fanoušky mimořádně nepopulární.

Hokejista Vegas Golden Knights Tomáš Nosek.
Unikátní pocta pro českého hokejistu. Jedno z míst v Las Vegas ponese jeho jméno

„Nemělo by se o tom rozhodovat na základě pocitů, ale musí probíhat dlouhodobá debata. Zároveň je třeba vyřešit návaznost nižších a juniorských soutěží. Zkrátka to není jen o tom uzavřít extraligu a hotovo,“ upozorňuje Koreis.

Možná až časem

Návrh Sparty, Liberce a Plzně slibuje klubům vyšší podíl na finančních příjmech, zajímavostí je také nápad s navýšením počtu divácky atraktivních regionálních derby, čímž by se kompenzoval nižší počet kol základní části. Hokejistům by se naopak nezamlouvalo rušení pracovních míst.

Co je ale hlavní: návrh je v současné době zřejmě neprůchodný. Jistota jménem uzavření ligy je pro majitele lákavější. „Většina klubů je proti. Dlouhodobě Brno, teď i Třinec. Nevěřím, že týmy jako Olomouc, Zlín nebo Vítkovice by šly do hazardu se sestupem. České Budějovice jsou nováček, budou chtít klid,“ vypočítává Koreis.

Šéfkomentátor redakce sportu České televize Robert Záruba
Záruba o českém hokeji: Točíme se v začarovaném kruhu

Otazníků zůstává celá řada, například co se týče licenčních podmínek. Jen málo prvoligových klubů má odpovídající stadiony (výjimky mají ostatně i některé extraligové týmy).

Návrh na zeštíhlení extraligy možná zní v dnešní složité situaci až příliš brutálně, z dlouhodobého hlediska ale dává smysl. „Určitě by se díky tomu koncentrovala kvalita,“ míní Koreis. Jaká tedy bude cesta hokejových klubů?