Pochopitelně zatím nešlape na paty nejvýkonnějším GeForce nebo Radeonům, ale stačí už pro běžné hraní nových her na Full-HD? A jak daleko je doba, kdy budou mít grafické karty Intel pevnou pozici i v high-end segmentu? Doba se mění a my jsme z výsledků integrované grafiky Intel HD5200 byli příjemně překvapeni.

Když Intel ve druhém čtvrtletí roku 2013 oznámil novou architekturu čipů s označením Haswell, neznamenalo to pro uživatele jen nový procesor, ale také novou integrovanou grafickou kartu. Desktopové procesory z generace Haswell mají v sobě dva typy grafických čipů:

1. Základní řada Intel HD Graphics 4400/4600, 2. Řada Intel HD Graphics 5200, označena jako „Iris PRO" a vybavená vlastní dedikovanou grafickou pamětí (eDRAM). Oba tyto čipy najdete jak v desktopových procesorech, tak v noteboocích. Pro úplnost ještě uvedeme, že na trhu jsou také Intel HD Graphics 5000 a 5100, nejvýkonnější mobilní grafiky, které se ovšem používají pouze v Ultraboocích.

V porovnání s předchozí 3. generací procesorů nabízejí nové grafiky zapojení až 3 monitorů naráz a až 2,5x vyšší grafický výkon. Umožňují dokonce i podporu 4K monitorů! Nyní se ale pojďme vrátit k hlavnímu tématu - stačí počítačovým hráčům integrovaná grafika Intel Iris Pro nebo je dedikovaná grafika stále nutností?

Integrované grafické karty prošly v posledním období velkým nárůstem výkonu, což Intel dokazuje i na tomto grafu pro desktopové procesory, kde nejvýkonnější Intel Core i7 zaznamenal téměř 3násobný nárůst grafického výkonu (měřeno podle 3Dmark11) oproti předchozí generaci.

Incredible Desktop Graphics Performance.

Pojďme ale na faktické údaje a měření. Většina hráčů měří plynulost hry podle FPS (Frames-per-second), neboli kolikrát za sekundu se vykreslí snímek. Čím vyšší číslo je, tím je obraz a celá hra plynulejší a rychlejší.

Řada hráčů v diskuzích tvrdí, že minimální hodnota FPS pro hraní her bez sekání se pohybuje kolem 35 FPS. Tato hodnota je samozřejmě u každého hráče jiná a záleží na jeho subjektivním názoru, ale pojďme na konkrétní výsledky Intel Iris Pro.

Introducing Intel Iris Pro Graphics.

Pro koho je tedy integrovaná grafika určena? Závěr si dovolíme rozdělit do dvou částí.

Současnost

Pokud chcete hrát novější hry plynule a na plné detaily, je silná dedikovaná grafická karta naprostou podmínkou a samozřejmostí. Pokud ovšem uvažujete o nákupu notebooku či stolního počítače a vybíráte z nižší/střední kategorii grafických karet, dejte předsudky stranou a podívejte se ještě jednou, zda-li by vám integrované řešení neušetřilo pár tisíc z vašeho rozpočtu. Výkon Intel Iris PRO vám totiž pro občasné hraní bude stačit.

Nemůžete očekávat, že herní novinky rozjedete plynule na nejvyšší detaily, ale to asi ani nikdo nebude předpokládat. Navíc také ušetříte za elektřinu, protože spotřeba počítače s integrovanou grafikou je výrazně menší, než spotřeba počítače s grafickou kartou dedikovanou.

Další věc, která hovoří ve prospěch dedikovaných karet, jsou ovladače. Drivery pro grafické karty Intel zatím nepatří k těm nejpovedenějším. Důležité ale je, že Intel si tuto slabou stránku uvědomuje a usilovně na ní pracuje.

Budoucnost

Světové IT trendy hovoří o integraci. V budoucnu bude velmi pravděpodobně procesor s grafickou kartou naprostou samozřejmostí. Intel za poslední generace svých integrovaných grafických karet urazil ohromný krok vpřed.

Pokud bude ve vývoji grafických čipů a driverů pokračovat stejným tempem (na což velmi pravděpodobně mají dostatek financí), tak se brzy dočkáme doby, kdy i v high-end segmentu grafických čipů bude možná bojovat o nejvyšší příčky.

Grunex.com