Pokora. To je to slovo, na které si vzpomenete už při prvním pohledu na krabici, a které nás provede touto uživatelskou recenzí. Sluchátka se netváří nijak extravagantně a na první pohled si řeknete „hm, dobrý" nicméně ono někdy méně znamená více a druhý pohled vám přijde na mysl „ono to vypadá fakt dobře".

Tento neurčitý až příjemně rozpačitý pocit, kdy čekáte něco extra, víte, že to přijde, a zároveň si nejste jisti, bych přirovnal k čekání na Ježíška. Fajn je, že se stupňuje po celou dobu až do zapojení a puštění muziky, ale nepředbíhejme. Odkrývám první vrstvu boxu a po odstranění vyztužujícího plastu mě ukáží poprvé svoji tvář.

K headsetu se vrátím hned vzápětí, nejprve se pozastavím u obsahu balení. Opatrně jsem pokračoval na spod krabice, kde jsem našel malou škatulku s nadpisem Accessories. Došlo mi, že se bude jednat zřejmě o kabeláž, překvapením však byl úvodní list se usměvavým smajlíkem a otázkou „Love It?" zakrývající příslušenství spolu s návodem. Po otočení onoho listu naleznete confused smile s otázkou „Hate It?".

Uvnitř přeloženého psaní je výzva, abyste zanechali uživatelskou recenzi v obchodě, navštívili webové stránky výrobce a jeho profily na sociální síti, resp. napsali na podporu společnosti v případě nesrovnalostí. Jsou to detaily, ale právě ty odlišují unikátní produkty a rozhodně to ve vás navodí příjemný pocit.

Sluchátka SteelSeries Arctis 5.Zdroj: archiv Grunex.com

Co se příslušenství týká, k dispozici dostanete 1,2 metru dlouhý USB kabel. Jedná se o atypické USB řešení SteelSeries. Dále takzvaný USB ChatMix Dial, jinými slovy zvukovou kartu umožňující snadným otočením na jednu či druhou stranu změnit poměr hlasitosti zvuku ze hry či hudebního přehrávače a intenzity z aplikace, kterou používáte pro online komunikaci.

Tato zvukovka nabízí 1,8 m dlouhý kabel, celkem se tedy dočkáme třímetrového vedení. Popularitě tohoto headsetu přispěje také přiložená redukce z USB na 4pinový 3,5mm jack konektor vhodný k připojení například vašeho chytrého telefonu.

Sluchátka samotná pokračují v nastavené linii pokory. Výrobce nabízí dvě moderní barevné varianty, bílou a černou, kterou jsem měl k dispozici já, obě s RGB LED podsvícením. SteelSeries Arctis 5 mě doslova ovládla, SteelSeries zde nevymýšlelo zbytečnosti a vsadilo na promyšlený design, vybočující z řady populárních Siberií, ale ne tak docela.

Spojnicí legendy a nové řady je nastavitelná čelenka, zde však podobnost končí. I čelenka doznala změn, na rozdíl od předchůdkyně ji smíte vyměnit za jiné dostupné na trhu ba co víc, můžete si navrhnout a nechat ušít vlastní s osobitým designem.

Pevnou konstrukci tvoří hlavový most a dostatečně velké náušníky, a když píšu dostatečně velké, myslím takové, které obepnou vaše ušní boltce, netlačí, a to ani ty obdařenější z nás. Navíc na nich najdeme dostatečně velký prostor pro obrandování týmovou nálepkou, ale upřímně asi by mě museli hodně přesvědčovat.

Polstrování je ze speciální „AirWave" tkaniny inspirované prodyšným oblečením v atletice, výrobce udává, že vaše uši zůstanou chladné, suché a v pohodlí a já toto tvrzení mohu jen potvrdit. Strávil jsem s nimi celý letní den v kanceláři, kdy venkovní teploty dosahovaly ke 30 stupňům Celsia a nedostavilo se žádné nepříjemné pocení. Náušníky se přizpůsobí tvaru hlavy mírným naklopením a lze je také otočit zřejmě pro lepší přepravu.

Levá mušle je ovládacím centrem a místem pro připojení. Disponuje tlačítkem pro zapnutí/vypnutí mikrofonu, kolečkem pro upravení hlasitosti, speciálním USB, kterým se připojíte ke zdroji zvuku, a nabízí 3,5milmetrový jack pro analogové připojení k PC respektive je hlavně určen pro propojení sluchátek a dalšího přijímače zvuku například kamarádových sluchátek, externího reproduktoru aj. No a nechybí ani zatahovatelný mikrofon.

Sluchátka SteelSeries Arctis 5.Zdroj: archiv Grunex.com

Mikrofon je jedním ze stěžejních bodů propagace headsetu, a proto jsem na něj byl velmi zvědav. Z uživatelského pohledu rozhodně vítám nepravidelný tvar koncovky umožňující správné nasměrování před ústa bez nutnosti oční kontroly tak jako tomu bylo u válcovitého mikrofonu sibérek.

Je obousměrný, to znamená, že přijímá zvuk zepředu i zezadu, ale nenechte se zmást, právě proto dokáže nabídnout tak kvalitní reprodukci hlasu. Zjednodušeně to funguje tak, že mikrofon zdůrazní zvukové vlny v těsné blízkosti a potlačí hluky z okolního prostředí vzdáleného jen několik jednotek centimetrů od něj. I tento fakt mohu potvrdit - ono to funguje!

Nebudu zde zabíhat do podrobností, výrobce si zkrátka dal na mikrofonu záležet a přineslo to reálné výsledky. Dle grafu se dokonce rovná profesionálním mikrofonům pro broadcasting, ale toto hodnocení nechám odborníkům.

Pomalu se dostáváme k další neméně důležité části sluchátek, a to je zvukový přednes nebo chcete-li jak to hraje a co ve hře? Rád i zde popíšu reálnou zkušenost. Po připojení do počítače tedy kombo sluchátka - USB kabel - ChatMix Dial - počítač jsem začal s testováním muziky. Neříkám, že to napoprvé nebylo dobré, ale říkal jsem si „tomu něco chybí". No to víte, bylo potřeba probudit draka Šmaka.

Nainstaloval jsem dodávaný software SteelSeries Engine 3, který mě vyzval k instalaci „něčeho" potřebného, aby má sluchátka fungovala správně a také k aktualizaci firmwaru sluchátek. Po těchto nezbytných krocích jsem se dostal do intuitivního prostředí nastavení. Na první pohled mě zaujal přepínač DTS Headphone X 7.1. Proč? Protože 7.1 bylo vždycky cool. Dámy, pánové posaďte se! S trochou nadsázky bych řekl, že mě přepadl z ničeho nic orgasmus.

Popsat, co se dělo, lze možná ještě přirovnáním ke slavné scéně filmu Titanic, kdy se hlavní hrdinové nachází na přídi lodi a s roztaženýma rukama se nechávají unášet okamžikem. S otevřenou pusou jsem nevěřícně přepnul zpět do polohy OFF následně ON, pustil muziku naplno (RIP ušní bubínky, ale co už, nedalo se odolat) zavřel oči a užíval si slastný pocit z kvalitně reprodukovaného obsahu.

Možná je to tím, že jsem nikdy nevlastnil žádná kvalitnější sluchátka s cenovkou 1500+ Kč na druhou stranu poznám, když to za něco stojí, a řeknu vám, s každou další písničkou ve vysoké kvalitě se moje emoce stupňovaly.

Sluchátka SteelSeries Arctis 5.Zdroj: archiv Grunex.com

Pochopitelně došlo i na hry, ale je vám asi jasné, co sluchátka, která ve mně vyvolají takové pocity, dokáží ve hře. Rychle jen dodám, že skrze software nastavíte podsvícení na RGB paletě barev s několika efekty, pokud by vám přednastavené režimy nebyly dost, můžete využít manuální ekvalizér. Ač by to mikrofon nepotřeboval, funguje spolehlivě i bez softwaru, naleznete zde i spektrum možností nastavení mikrofonu.

Pamatujete, když jsem v úvodu mluvil o pokoře, stupňovaném napětí a (ne)čekaném? Sundávám sluchátka (vlastně ne tak rychle jak se může zdát, mezitím uplynula půlhodina, kdy jsem si užíval playlist na plný pecky), koukám na ně, nevěřícně, a přitom velmi očekávaně kroutím hlavou, co mi tyto střídmě, a přesto velmi moderně vypadající sluchátka dokázaly poskytnout za zážitek.

Tento i další modely sluchátek SteelSeries Arctis najdete na CZC.cz.

Grunex.com