Od Žďáru po Duklu

Šňůra začne 24. března v DK Žďár nad Sázavou a skončí až 9. května v Hotelu Dukla ve Znojmě. Sever Čech si Rišových hitů užije hned dvakrát v kulturních domech ve svých metropolích: v Ústí v úterý 27. března, v Liberci ve stejný den - ale „až“ 30. dubna.

Richard Müller jel úspěšné Potichu Tour již předloni a loni. Nejen pražskou zastávku beznadějně vyprodal, narváno jako ostatní zahraniční hvězdy měl i předloni na speciálním vystoupení na Open Air Festivalu 2010 na letišti v Panenském Týnci. „Potichu Tour následuje po albu Už (Sony Music 2010), které si koupilo více než 20 000 fanoušků,“ uvedla tehdy pro Deník Johana Turner, spolupracovnice pořadatelů.

Jenže od té doby Müller už stihl vydat i komplet všech svých desek jako kolekci „Všechno“ (Universal 2011) a navrch výbornou novinku album „Eště“ (Universal 2011).

Nebojím se srovnání

„Je to naprosto dokonalé dílo, dokonce vychází na bílém vinylu. Nebál bych se ho vystavit ani v zahraničí v obchodě vedle desky kohokoli jiného,“ řekl Richard v rozhovoru po slovenských slavících o limitované edici jeho alba „Eště“ na LP, gramofonové desce. Vyšla v minimálním nákladu 250 kusů, k mání navíc bude aktuálně pouze na jeho Facebooku a na blížícím se turné Potichu 2.

Poslední večeře

„Obal LP „Eště“ kreslila jedna slečna z Ameriky, která teď studuje nějaké výtvarno ve Florencii,“ popsal Müller.

„Já doma jednou narazil na třikrát složený papír. Rozložil jsem ho a uviděl nádhernou kresbu a zjistil jsem, že ji dělala ona. Tak jsem ji oslovil, jestli by byla ochotná. Já původně chtěl, aby na albu z přední strany byla Poslední večeře. Udělala ji a už to mě vzalo. No a potom z vlastní iniciativy nakreslila ty ptáky, kteří jsou na přední straně obalu. A to jsme z toho byli všichni vyklepaní, protože bylo jasné, že to je nádhera,“ ohlédl se Richard Müller.

Ztrátový podnik?!

„Je to absolutně nevýdělečný, naopak ztrátový projekt. Ale já to tak chci i proto, že má to LP i unikátní obal. Ani na sekundu jsem neuvažoval o tom, že by mělo mít LP stejný obal jako CD,“ tvrdil Richard na ČT 24 v pořadu Kulturama.

Co slibuje k turné, které pro velký zájem pokračuje? „Bude vypadat a znít jinak, než když jsme hrávali hlasitý bigbít v halách a na festivalech. Rád do playlistu zařadím i jiné, ne tak notoricky známé písně. Celé vystoupení by mělo být pohlazením pro duši. Proto mu říkáme tiché turné,“ vysvětlil.