Už máte představu, jaké písničky na koncertech zazní?

Ne úplně jasnou, konečnou podobu projektu „Koule.cz uvádí David Koller versus Agon orchestra“ připravuje Petr Kofroň a společně s ním začneme zkoušet až dva týdny před prvním koncertem. Takže to bude pěkný adrenalin. Posluchači se ale určitě mohou těšit na známé písně v symfonické podobě v dosti netradičních cover verzích, které se budou střídat s původním rockovým soundem. Sám jsem zvědavý, jak nám to bude v čtyřiceti lidech na jevišti šlapat. A rád bych taky zmínil, že budeme mít dva hosty – Lenku Dusilovou a Jiřího Bártu, tak i na spolupráci s nimi se velmi těším.

Prý jste si už delší dobu říkal, že byste chtěl pracovat s někým odjinud. A že vás k té myšlence inspirovalo spojení Beatles s producentem Georgem Martinem…

Bylo to myšleno tak, že George Martin vyšel z vážné muziky a jako producent vlastně vytvářel zvuk rock´n´rollové legendy. V písničkách Beatles slyšíte smyčcový kvartet, dechy, klavír, je tam všechno, co běžná rocková nebo rock´n´rollová kapela nepoužívá. A mně se propojování všech těch nástrojů líbí, zdá se mi nevyčerpatelné.

Nakolik budou připravované koncerty odlišné od toho, co jste dělali v roce 2002 s Lucií?

To bych nechal na hudebních kriticích. Ve skutečnosti ale půjde o jiný koncert, protože tehdy jsme měli smyčcový orchestr a velký sbor. A teď máme celý zmenšený symfoňák, což znamená, že vedle smyčců budou znít i dřeva, dechy, více bicích, sampler plus naše kapela, která má sedm členů. Takže ten zvuk bude úplně jiný. Navíc to celé píše člověk, který má za sebou naprosto odlišné práce.

Počítáte s tím, že koncerty zaznamenáte?

To rozhodně, nahrávat se to bude.

Když Robert Kodym prohlašuje, že se v roce 2013 Lucie vrátí, co vy na to?

Mně to říkal taky, ale to je vlastně všechno, co o tom vím.

Nechce se vám o této vaší zásadní hudební kapitole mluvit?

Ale klidně, sám jsem nějakou aktivitu v tomto směru vyvíjel. Ale Robert si chce dělat svoji kapelu a já si myslím, že je to skvělý nápad. Má pravdu, a víc o tom neuvažuju.

Nevím, jestli by mohla být Lucie bez vás, to by asi nešlo.

Každý je nahraditelný.

Raději se budeme bavit o vašich dalších plánech. Prozradíte z nich něco?

Projektů, na kterých děláme, je hodně. Tak jednak jsem se dohodl s Michalem Pekárkem – zvukařem a hudebním producentem, který spolupracuje například s Hapkou a Horáčkem, nebo s námi na písničce Amerika – že mu pomůžeme s rozjezdem jeho serveru ClickMusic. Své písničky tam bude moci zavěsit kdokoliv a já věřím, že to uvítají zejména mladé kapely, které jsou dnes v tristní situaci. Budou si tam moci hudbu koupit, ale i prodat, což se mi dost líbí. Při té příležitosti jsem si vzpomněl, že mám doma na starých hard discích písně, které se nikdy nikde neobjevily a které jsme natočili unplugged s Kollerbandem – sedm z nich by mělo na ClickMusic vyjít. A jestli je dáme časem i na „placku“, to je jiná věc, to se ještě uvidí. V létě pak chystáme něco jako Festival na kolečkách, momentálně je teda ve stádiu příprav. A na jednu důležitou věc bych zapomněl – asi tři čtvrtě roku před svou smrtí mi Ivan „Magor“ Jirous věnoval všechny svoje básničky, ať si s nimi udělám, co chci. Když pak umřel, najednou jsem nevěděl, co s tím. Dnes už mám ale některé z nich zhudebněné nebo aspoň rozpracované. Určitě se ale budu chtít věnovat i novým skladbám, vidím to tak na podzim, až odehrajeme všechny koncerty. A taky chci připravit nějaké písně s Jasnou Pákou, se kterou jsme – se starými kámoši – odjeli loni asi dvacet vystoupení.

Plány máte na celý rok. Ale ta pozůstalost, to je zajímavá věc…

Je, ale jak jsem řekl, v některých případech nevím, jak ji uchopit. Ony jsou to většinou teda krátké věci, ale je toho asi půl metru. Některé jsou vhodnější, protože jsou třeba vtipné. Jiné ale – a u těch jsem na rozpacích – pocházejí z doby, kdy byl Magor zavřený a psal básničky svým dětem. Tak nevím, jestli bych je chtěl zpívat, protože ono to člověku spíš kroutí obličejem, když si představí, že někdo seděl ve Valdicích a nemohl se vidět se svojí rodinou jenom proto, že mu nějaký komouš zasáhl do života…