Tabulce největších koncertů v Praze vévodí vystoupení Rolling Stones ze srpna 1995, na Strahovský stadion tehdy dorazilo na 130 tisíc lidí, jen o 10 tisíc méně fanoušků pak o rok a měsíc později přilákal na Letenskou pláň zpěvák Michael Jackson. Téměř stejný počet lidí přišel také v září 1994 na Strahov na koncert kapely Pink Floyd.

„Jsme nadšení, že se nám podařilo přiblížit k první trojce nejnavštěvovanějších koncertů v České republice, byť ten náš se konal během dvou dnů. Velikostí se může zapsat mezi největší vystoupení této dekády,“ uvedla za organizátory Michaela Jiráčková.

Atraktivitu pražského koncertu podle pořadatelů zvýšil fakt, že populární umělec vynechal okolní státy jako Polsko nebo Slovensko. Do České republiky se vrátil po čtyřech letech po svojí vyprodané tuzemské premiéře v Tipsport Areně.

ED Sheeran na Southside Festivalu v Německu v červnu 2014.
Ed Sheeran se zařadil po bok U2 či Rolling Stones. Těm pomohl i Václav Havel

Na nedělním koncertu bylo v hledišti téměř 80 tisíc návštěvníků, do Letňan dorazilo předtím nejvíce lidí před třemi lety na koncert AC/DC, který sledovalo 60 tisíc fanoušků. Podobný počet lidí jako první ze dvou koncertů Sheerana přilákalo ještě vystoupení U2 (srpen 1997), slovenské kapely Elán (září 2003) nebo českého Kabátu (září 2014).

Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran, považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné popové hudební scény, přijel do Prahy v rámci svého evropského turné Divide 2019. Osmadvacetiletý hudebník má čtyři trofeje Grammy, pětkrát získal Brit Award a řadu dalších prestižních cen. Na konci roku 2017 obdržel Sheeran Řád britského impéria za své aktivity v oblasti hudby a charity. Sheeranovy koncerty patří v současné době k nejprodávanějším na světě. Podle loňského žebříčku časopisu Forbes je Sheeran třetím nejlépe placeným hudebníkem na světě, loni vydělal 110 milionů dolarů, tedy v přepočtu 2,5 miliardy korun.

Atmosféra kolem areálu v pražských Letňanech, kde vystoupil britský hudebník Ed Sheeran.
Sheeran překonal v Letňanech rekord, kolabovala doprava