Carsenovo nastudování Káti Kabanové vychází ze symboliky a vizuální atraktivity vody. „Voda může lidi spojovat stejně jako oddělovat," uvedl světově uznávaný režisér Carsen.

Hladina v jeho pojetí znázorňuje řeku Volhu, v jejíchž vlnách nakonec titulní postava zemře, ale zároveň má vyvolávat pocit nekonečného prostoru a dostává další symbolické významy.

Hladina s proměnlivými dřevěnými lávkami a ostrovy pokryje celé jeviště. Technicky náročná scénografie vyžaduje 15 000 litrů vody, 700 litrů se denně odpaří. „Je nutné hladinu dopouštět, vodu chemicky ošetřovat, každodenně kontrolovat její čistotu i teplotu," uvedla asistentka režiséra Maria Lamontová.

Festival Janáček Brno
(7. až 18. října)

Festival zahájí premiéra opery Káťa Kabanová v režii Roberta Carsena, dirigentem je Ondrej Olos. V hlavních rolích se představí Pavla Vykopalová, Magnus Vigilius, Gianluca Zampieri a Eva Urbanová. Místo: Janáčkovo divadlo v Brně, pátek 7. října od 19.00 hodin, repríza je v neděli v 15.00 hodin.

Více o programu na www.janacek-brno.cz.

Carsenovu „vodní" Káťu Kabanovou už měli lidé možnost vidět na mnoha předních scénách v Evropě včetně milánské La Scaly. „V Brně to není jen repríza putovní produkce, ale zcela nové nastudování, které zůstane na repertoáru. Janáčkova opera Národního divadla Brno je prvním operním souborem v České republice, který Carsenovu inscenaci zařadí na repertoár," řekl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Titulní roli ztvární Pavla Vykopalová, Borise zpívá dánský tenor Magnus Vigilius. Eva Urbanová ztvární negativní úlohu Kabanichy. „Jako žena Kabanichu nenávidím, ale zase lze takovou potvoru hezky hrát. Můžu pořád přidávat na herectví, být stále víc zlá, nedá se to přehnat," uvedla Urbanová.

Sólistka Vykopalová o roli Káti uvedla: „Ztvárnit ji je velmi těžké, ale pokud člověk pochopí její přemýšlení, jde to dobře," řekla s tím, že kvůli vstupu do bazénu má kolena oblepená náplastí.

„Na druhou stranu – líbí se mi, že na konci nemusím nikam skákat," podotkla sólistka.

Zájem o festivalové vstupenky je větší než při minulém ročníku. Prodáno je asi tři čtvrtě lístků. „Cílem festivalu je, abychom českému i zahraničnímu publiku ukázali Janáčka v jiných, různých interpretacích," uvedl Heřman.

Nově divadlo oznámilo jednu festivalovou změnu, a to v obsazení koncertu Zápisník zmizelého. Místo britského tenoristy Iana Bostridge se 8. října v brněnském Besedním domě představí tenorista Toby Spence.