První večer pořadatelé věnovali písničkáři a moderátorovi Festivalu Slunce posledních tří let Jaroslavu Samsonu Lenkovi. Na programu večera proto nemohly chybět seskupení jako Hop Trop, Máci a Samson a jeho parta.

Druhý den měl trochu ostřejší začátek na náměstí Svobody, kde zahráli trutnovský Pepa Lábus a spol. „Už jsme tady jednou byli, ale je to hrozně dávno. Hráli jsme ještě folk. To, co hrajeme teď, tady bylo ke slyšení poprvé. Strážnice má pro nás takovou specifickou atmosféru, protože tady po dlouhé době vystupujeme na folkovém festivalu. Na těch jsme hrávali dřív, teď spíš hrajeme na rockových a alternativních," řekl Josef Lábus.

Po tom se na pódiu objevila asi nejtvrdší kapela strážnického festivalu brněnský Lidopop. „Jejich hudba nakopne, jiné než klidné pak už nebudete chtít slyšet," zažertoval ředitel Festivalu Slunce Pavel Kopřiva.

Program se poté přestěhoval zpátky do zámeckého amfiteátru, kde jak řekl zpěvák kapely Přístav, odšpuntovali láhev, z níž milovníci folku mohli začít usosávat. Tím také začal Žalmanův večer, při kterém každá z vystupujících skupin zahrála jednu píseň od českobudějovické legendy českého folku Pavla Žalmana Lohonky. „Pokud ji budete znát, pojďme si ji dát," podotkl před zahráním jedné z těchto písní sám Žalman.

Ten se objevil na scéně hned několikrát. Jako Žalman a hosté, s Marien a na závěr jako Žalman a spol. V noci potěšila Strážnici svými songy legenda trampské písně – Miki Ryvola, který zahrál s přáteli. „Líbí se mi asi nejvíc. Mám ráda folkovou hudbu," svěřila se Barbora Příkaská ze Strážnice.

Sobotní večer organizátoři věnují Robertu Křesťanovi. Tomu ale bude předcházet textová dílna Slávka Janouška. Hlavní hvězdou večera je americký pětistrunný bendžista Tony Trischka.