„Připomeneme hity, které jsme zkraje 80. let s Emisí hráli. Uděláme to decentně v triu, kde je se mnou další původní člen staré Emise, Dan Andel. A tradičně se připojí basák Jakub Fojtík. Chystáme asi 15 starých písní a věřím, že i letos s námi bude zpívat celý sál," říká zakládající člen Emise Petr Kadlček.

SMĚLI HRÁT JEN ČTYŘI ROKY 

První vzpomínka na kapelu, která fungovala jen čtyři roky (1979 - 1983), se odehrála u příležitosti 30. výročí zákazu vystupování od tehdejší politické moci.

„Je obdivuhodné, kolik lidí dodnes zná zpaměti repertoár Emise," libuje si Kadlček. Jako při předchozích vzpomínkových koncertech opět zahraje Emise poměrně akusticky, i příznivci rockového nářezu si ale přijdou na své.

„Třeba při teplické kapele Hlahol, ta startuje v 18.00, se Mlejn v Unčíně opět rozezní v plné síle. Na závěr večera zahrají ústečtí punkoví novátoři Idio&Idio," dodává organizátor koncertu Martin Rehn.

VSTUPNÉ JE DOBROVOLNÉ

Pořadatel opět zachoval tradici dobrovolného vstupného. Unčín je dostupný z Teplic i z Ústí autobusovou dopravou Ústeckého kraje. „Případným zájemcům zajistíme samozřejmě odvoz," slibuje Rehn. Přitom Emise láká i posluchače, kteří ji naživo nikdy neslyšeli.

„Chodíme se ženou každý rok, nevynecháme ani letos. Pocházíme z Vysočiny, dokud jsme se nepřestěhovali na sever, neměli jsme ani tušení, jaká skvělá muzika se na Teplicku kdysi hrála. Dnes už známe většinu písniček nazpaměť a těšíme se, že to zase ve Mlejně pořádně rozjedeme," říká motorkář František Čuřík.

V předchozích letech vždy sál Mlejna zaplnilo několik stovek nadšených rockerů. Stejně tomu tak bude s velkou pravděpodobností i letos.

„Nechce se mi ani věřit, že od někdejších nedělních odpoledních „čajů" se starou Emisí uplynulo už 35 let! Prostředí Mlejna se od té doby vlastně vůbec nezměnilo a muzika je stále stejně skvělá. Moc se těšíme. Určitě to zase bude stát zato," uzavírá rockový pamětník Hermann Trieb.

Historie kapely EMISEEmise v roce 1982.Zdroj: archiv Petra KadlčkaKapelu založil v Teplicích Petr Kadlček (tehdy bubeník) v roce 1979. Po několika personálních změnách se sestava kapely ustálila v roce 1980. V následujících necelých třech letech způsobila na severu Čech malou bigbítovou revoluci. Časem Emise hrála už jen výhradně své písničky, které skládali všichni členové kapely v různé míře a každý samozřejmě trochu po svém. Emise byla kapela s neobvykle obrovským fanouškovským zázemím, na čemž měli zásluhu všichni jednotlivci, kteří se v ní kdy objevili – třeba jen na chvilku – a kteří do každé zkoušky i koncertu dávali neobvykle velký kus energie a srdce, že i dlouho po násilném zastavení činnosti v roce 1983 se její fluidum dlouhá léta vznášelo v podkrušnohorské kotlině. Kapela se objevila dokonce párkrát v televizi a nahrála několik písniček pro rozhlas, ale to byly počiny křečovité, ztažené a zkrocené (jak už to tenkrát chodilo) a neměly přílišný význam. To podstatné se odehrálo na necelé stovce koncertů a na několika poloamatérsky natočených kazetách. Tam Emise byla sama sebou. To jediné po kapele zůstalo.